Egészség

Rutinellenőrzéssel a mellrák ellen

A mellvizsgálat szükségességéről számtalan cikk, interjú készült már, de úgy gondoljuk, nem lehet elégszer hangsúlyozni. A 20 év feletti nők havi rendszerességgel történő önvizsgálattal igen nagy százalékban megelőzhetik a kellemetlen következményeket.

Rutinellenőrzéssel a mellrák ellen Sok nő évente, vagy akár félévente megvizsgáltatja magát nőgyógyászával, sőt a veszélyeztetett korba tartozók még értesítést is kapnak a mammográfiás szűrővizsgálat esedékességéről, de ez sajnos még nem elég a mellrákos esetek visszaszorításához. Szakértők szerint minden 20 év feletti nőnek érdemes otthon havonkénti önvizsgálatot végeznie!

Miért fontos az ellenőrzés?

A mellrákkal diagnosztizált betegek kétharmada ötven év feletti, ám sajnos tény, hogy már huszonéveseknél is nagy számban előfordul ez a betegség, ami az egyik leggyakoribb haláloknak számít (a méhnyakrák mellett) a nők körében.

A korai felfedezés nagyon fontos, ezért akkor is érdemes elvégezni az ajánlott havi önvizsgálatot, ha egyébként rendszeresen járunk orvos által végzett rákszűrésre. Egy időben felfedezett, legfeljebb egy centiméteres csomót ugyanis szinte egészen biztosan sikerrel lehet kezelni, míg a nagyobb, későn felfedezett daganatok esetében már jelentősen nő az áttét esélye. Azt se felejtsük el megemlíteni, hogy a mellen felfedezett csomók túlnyomó részéről később bebizonyosodik a részletes vizsgálatok során, hogy jóindulatúak.

Mikor?

A havi egyszer esedékes önvizsgálatot a menstruáció utáni első hetére időzítsük, és olyan helyszínt keressünk hozzá, ahol a tükör mellett kiváló fényviszonyok is adottak. Ilyenkor puhábbak, könnyebben betapinthatóak, és már nem duzzadtak a mellek, így az önvizsgálat nem jár fájdalommal.

A vizsgálat menete

Álljunk egyenesen, a jobb mell ellenőrzését bal kézzel, míg a bal mellét jobb kézzel végezzük úgy, hogy kívülről haladunk befelé. Három középső, összezárt ujjunkat használva mindkét mellünket körkörösen tapintsuk alaposan át. A vizsgálatnak legyen a része a hónalji rész feltérképezése is, itt a mellek felé haladva, ugyancsak körkörös mozdulatokkal ellenőrizzük, hogy tapintható-e csomó. A mellrákos megbetegedések jelentős része a mell külső, felső részén történik, ezért ezen a területet különös odafigyeléssel vizsgáljuk magunkat. 

Mire figyeljünk?

Rutinellenőrzéssel a mellrák ellen Az intő jelek sora meglehetősen hosszú. A hónalj alatt, vagy a mellben kitapintható csomó egyaránt ok arra, hogy felkeressük nőgyógyászunkat – hacsak nem a menstruáció alatt gyakran jelentkező nyirokmirigy-duzzanatról van szó –, de adott esetben rossz jel az is, ha a keblünkön vagy a mellbimbónkon szokatlan bemélyedést vagy dudort veszünk észre. Szintén a mellbimbón jelentkező tünet lehet a váladékozás, ekcémaszerű elváltozás, és akkor is érdemes orvoshoz fordulnunk, ha a mellünkön piros, duzzadt lesz a bőr. A hónapról hónapra megejtett önvizsgálaton igyekezzünk megjegyezni az emlők méretét, körvonalát, a mellbimbók elhelyezkedését, hogy könnyebben észrevehessük az esetleges változásokat.

 

Egyéb vizsgálatok:

Célszerű megemlíteni, hogy a mellvizsgálaton kívül az évenkénti citológiai vizsgálat is erősen ajánlott a 18 életévüket betöltő hölgyeknek. Igyekezzünk ezt komolyan venni, a szülők beszéljenek erről tinédzser lányaikkal, illetve menjenek együtt olyan orvoshoz, akivel bizalmasabb viszony kialakítható. 35 éves kor felett pedig háziorvosi beutalóval ingyenes mammográfiás szűrésre lehet jelentkezni, aki érintett, esetleg anatómiai felépítésből adódóan nehezebben kitapintható a mellizom szerkezete, végeztesse el évente a vizsgálatot, a nyugodt jövő érdekében!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top