Egészség

Színtévesztő vagy? – teszteld a szemed!

Belegondoltál már, milyen lehet az élet színek nélkül? A körülöttünk lévő világról öt érzékszervünk szerezi be az információkat, és ennek 90 százaléka a szemünkön keresztül érkezik az agyba. Ha nem látnánk színeket, rendkívül nehézkes lenne a mindennapi élet: alapvető tevékenységeket nem tudnánk ellátni, és a kedélyünk sem lenne túl rózsás.

A színek nem csupán információt hordoznak, de a hangulatunkat is nagyban befolyásolják: megnyugtatnak, felkavarnak, élénkítenek, vagy éppen álmosítanak. Szimbolikus jelentést is tulajdonítunk nekik: tisztaságot, üdeséget vagy éppen gyászt is jelenthet, hogy ki milyen színeket visel magán. Arról nem is beszélve, hogy hogyan gyönyörködhetnénk párunk mélybarna vagy éppen gyönyörűen ragyogó kék szemében, ha nem érzékelnénk a színeket?

Színtévesztő vagy? – Teszteld a szemed!

Így érzékeljük a színeket

A legtöbb ember számára tökéletesen hétköznapi dolog, hogy jól látja a színeket, azonban az emberiség négy százaléka problémákkal küzd ezen a téren. Csak Magyarországon 400 000 színtévesztő él. Ez a betegség a szem ideghártyájában található érzékelő sejtek – a csapok – működésének zavaraival függ össze. Ezeknek a receptor sejteknek három fő típusuk van aszerint, hogy az érzékelt fény melyik tartományát fedik le: vörös, zöld és ibolya-kék. Ha bármelyik receptor hiányzik:, akkor színvakságról (anopia) beszélünk, ha pedig a receptorok mennyisége csökkent vagy működésük nem megfelelő, akkor színtévesztésről (anomália) van szó.

A színtévesztés örökletes betegség, ami elsősorban a férfiakat érinti, nagyjából 16-szor többen vannak, mint a női betegek. Kis mértékben szerzett is lehet a színlátás zavara, ami rendszerint valamilyen károsító tevékenység vagy ártalom (alkohol, mérgezés, betegség) következménye, de általában a színtévesztésnek ez a típusa a kiváltó ok megszűnésekor elmúlik.

A színtévesztés és színvakság alapvetően nem gyógyítható, de korrigálható különféle színlátást javító lencsékkel, és vannak olyan eszközök, amelyek használata megkönnyíti a színvakok mindennapjait. Ez utóbbiak a fényérzékenység csökkentésére, a gyenge látásélesség kompenzálására és a színlátás pótlására valók.

Teszteld a szemed!

A színtévesztést a legtöbb beteg egészen addig nem veszi észre, amíg valamilyen szűrővizsgálaton fel nem fedezik nála. Mivel már óvodás kortól rendszeresek a szemvizsgálatok, ezért a legtöbb színtévesztőt hamar kiszűrik, de előfordul, hogy csak felnőttkorban, például a jogosítvány megszerzéséhez szükséges orvosi vizsgálatnál derül ki. Ha nem estél még át ilyen vizsgálaton, és szeretnél meggyőződni róla, hogy minden rendben a színlátásoddal, teszteld le magad az alábbi feladattal. Nézd meg figyelmesen az alábbi ábrákat és olvasd le a számot, ami kirajzolódik a körben. Ha mindegyiknél egyezik a szám azzal, ami az ábra alatt található, akkor rendben van a szemed, ha valahol tévesztés van, akkor fordulj orvoshoz!

Színtévesztő vagy? – Teszteld a szemed!
25
Színtévesztő vagy? – Teszteld a szemed!
45
Színtévesztő vagy? – Teszteld a szemed!
6
Színtévesztő vagy? – Teszteld a szemed!
29
Színtévesztő vagy? – Teszteld a szemed!
56
Színtévesztő vagy? – Teszteld a szemed!
8

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top