Azt sokan tudjuk, hogy az étkezésünk nagyban befolyásolja az egészségünket, de mik azok az ételek, amik nemcsak finomak, de a szívünknek is jót tesznek?
Fokhagymás-bazsalikomos pesto
A fokhagyma az egyik legjobb természetes vértisztító, ezért jól teszed, ha gyakran fűszerezel ezzel a karakteres zöldséggel.
Moss meg alaposan 1 marék friss bazsalikomot, majd aprítsd fel, és törj össze 1 marék pisztáciát, végül adj hozzá 2 gerezd zúzott fokhagymát. Reszelj le 15-20 dkg parmezánsajtot, ízlés szerint adj hozzá őrölt feketeborsot és himalája sót, befejezésként pedig locsold meg 2 dl Omega-3 és Omega-6 zsírsavakban gazdag olajjal. Az egészet alaposan keverd össze, és fogyaszd rozskenyérrel előétel gyanánt, vagy durumtésztával ebédre.
Pisztráng zöldfűszeres olajban
A pisztráng az egyik legfinomabb és legegészségesebb hal, így jó, ha nem csak az ünnepek alkalmával kerül az asztalodra. A legjobb, ha fóliában, sütőben sütöd, mivel nemcsak egyszerűbb elkészíteni, de egészségesebb is!
Miután előkészítetted, beirdaltad és himalája sóval megszórtad a halat, készítsd el a fűszerolajat! 05, dl Omega-3 zsírsavban gazdag olajban keverj el 1 púpozott mokkáskanál majorannát, 1 csapott mokkáskanál őrölt feketeborsot, 3 gerezd zúzott fokhagymát, 3-4 szál friss petrezselyemzöldet és 1 mokkáskanál pirospaprikát. Helyezz egy alufóliát a tepsibe, szórj rá ½ fej apróra vágott vöröshagymát, majd helyezd rá a fűszeres olajban megfürdetett halat. A maradék olajat locsold rá a halra, csepegtess rá citromlevet, majd önts a tepsibe 0,5 dl vizet. Végül takard le fóliával a halat, és süsd körülbelül 180 fokon 20-25 percig.
Diós-spenótos saláta
Az olajos magvak, valamint az Omega-3 és Omega-6 zsírsavakat megfelelő (1:5 – 1:10) arányban tartalmazó ételek védik a szívünket, így ez a saláta nemcsak könnyű és finom, de az egészségednek is jót tesz.
Moss meg 10 dkg spenótot és 10 dkg rukkolát, adj hozzá fél marék natúr diót, reszelj rá 5 dkg parmezánt, vagy dobj bele 3-4 mozzarella golyót. A salátádat ízesítsd snidlinggel medvehagymával, fokhagymaszirommal, sóval és borssal, majd locsold meg Omega-3 és Omega-6 zsírsavban gazdag olajjal, valamint egy kevés borecettel. A saláta mellé jól illik egy szelet pirított rozskenyér.
Mellőznéd az állati eredetű és mesterséges termékeket, de szeretnéd pótolni az Omega-3 és 6 zsírsavakat? Válaszd az egészséges magvak olajából készült Flora margarint, ami remek kiegészítője lehet a változatos és szívbarát étrendnek. (X)