Egészség

Szívférgességet kaphatunk a szúnyogoktól?

A héten ijesztő hírek keltek szárnyra egy pusztító betegségről, a szívférgességről, amelyben meghalt egy kutya. Ezután elterjedt az a hír is, hogy a kórokozót a szúnyogok közvetíthetik.

Szúnyogűző és jégkocka gyártó - tipikus nyári mobil applikációk

A héten sokan megijedtek attól, hogy egy kutya egy ritka, ám annál veszélyesebb betegségben, szívférgességben halt meg. Emberre vajon veszélyes lehet ez? Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat most mindenkit megnyugtat.

„A dirofilariosis egy élősködő fonálféreg által okozott fertőző betegség. Az élősködő fonálféreg számára az ember nem megfelelő gazda, ezért nem tud rendesen kifejlődni, így szívférgességet az emberekben nem okoz.

A tudományosan Dirofilariának nevezett parazitának több faja van. Európában az emberi fertőzéseket többnyire a Dirofilaria repens okozza. A fertőzés kutyáról, ritkábban macskáról, szúnyog közvetítésével terjedhet át az emberre. A Dirofilaria repens állatban és emberben is bőrdirofilariosist okoz, de a szívférgességet kutyákban a Dirofilaria másik faja, a Dirofilaria immitis okozza” – hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top