Egészség
Szponzorált tartalom

Elhagynád az állati eredetű ételeket? Ezek a növényi alapú étkezés előnyei

Kisebb esély a cukorbetegségre, jobb emésztés, szebb bőr és csökkenő ökológiai lábnyom – csak néhány a növényi alapú étkezés előnyei közül. Ha tudatosan étkezel, a saját szervezetednek és az egész bolygónak is jót tehetsz!

A növényi alapú étkezés egyre népszerűbb, de valójában mik az előnyei? Miért jó, ha mellőzzük az állati eredetű ételeket, és az átgondolt étkezés hogyan segíti az egészségünk megőrzését?

Kevesebb méreganyag és több vitamin

Az, hogy elhagyod az állati eredetű ételeket, nem azt jelenti, hogy bármiben hiányt kellene szenvedned. Tény, hogy mind a húsok, mind a tejtermékek és a tojás is tartalmaznak olyan tápanyagokat, amikre a szervezetünknek szüksége van, ezért alaposan utána kell járnod, miként tudod pótolni ezeket. De ha tudatos vagy és átállsz a növényi alapú étkezésre, több rostot, ásványi anyagot, valamint vitamint vihetsz be, változatosabb lehet az étrended, mint azoknak, akik húst fogyasztanak.

Az energiád és az egész szervezeted érdekében fontos, hogy pótold a B12-vitamint, az A-, C-, E-vitamint, a vasat, a folsavat, a káliumot. De az Omega-3 és az Omega-6 zsírsavakról se felejtkezz meg, amik a szív-és érrendszer számára, valamint a koleszterinszint normalizálása szempontjából nélkülözhetetlenek. Éppen ezért az étrended tartalmazzon növényi italokat, mint amilyen a rizstej, a mandulatej vagy a kókusztej, növényi sajtokat, és olyan olajokat, amik Omega-3 és Omega-6 zsírsavakban gazdagok.

Egészségesebb szervezet és szebb bőr

Mivel a húsok és a tojások telített zsírsavakban gazdagok, ezért az elhagyásukkal a szívednek is jót tehetsz, és a koleszterinszintedet is normalizálhatod. Sőt, a cukorbetegség kialakulásának az esélyét is csökkentheted, valamint a veséd működését is támogathatod a növényi étrenddel. De ha van néhány plusz kiló rajtad, a súlyfeleslegtől is könnyebben megszabadulhatsz, ha odafigyelsz a rostbevitelre, nem viszed túlzásba a szénhidrátfogyasztást és vegyszermentes zöldségeket, gyümölcsöket eszel.

Ha a növényi étrend mellett döntesz, a bőröd is szebb lehet, hiszen tény, hogy az étkezésünk nagymértékben befolyásolja a bőrünk állapotát. A vízhiány ugyanúgy meglátszik a bőrünkön, mint az, ha túl sok zsíros vagy mesterséges ételt eszünk. Ha a növényi alapanyagokat részesíted előnyben, a bőröd is tisztább, üdébb lehet, és szinte biztos, hogy a pattanásokkal sem kell olyan gyakran számolnod, mint azoknak, akik sok húst és tejterméket fogyasztanak.

Etikusság és fenntarthatóság

Ha lehagyod a tányérodról a húsokat, a tejtermékeket és a tojást, sok vegyszertől, adalékanyagtól, valamint hormontól is megkímélheted a szervezetedet. Sok nagyüzemi gazdaságban embertelen körülmények között tartják a csirkéket, tyúkokat, antibiotikummal pumpálják tele őket, a nagytestű pulykákat is kis helyre zsúfolják össze és az állatokat nyugtatóval bódítják, hogy ne rúgják össze egymást. Az a stressz, amit ezek az állatok átélnek, a levágásuk módja mind ott van a húsukban, amit nap mint nap megeszel.

Ha elhagyod az állati eredetű ételeket, és csökken a hús és a tejtermékek iránti kereslet, nem lesz akkora nyomás a gazdaságokon, arról nem is beszélve, hogy az állattartás jóval több energiát emészt fel, mint a növénytermesztés, vagyis csökkentheted az ökológiai lábnyomot. Fontos azonban, hogy ha úgy döntesz, nem eszel több állati fehérjét, a pótlásánál légy etikus: azaz a bio és a fenntartható gazdaságokból, helyi termelőktől származó összetevőkkel, ételekkel helyettesítsd.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top