Egyéb

A feladatok megoldásai

Az alábbiakban megtalálod a fenti feladatok megoldásait - azaz mûszaki nagyjaink nevét.

Első feladat megoldása:

Az öntőinasból lett gyártulajdonos honosította meg Magyarországon a vasúti kocsik kerekeinek kéregöntésű gyártását. Üzemében sok más újítás is született, és ő volt az első, aki nyugdíjas és betegpénztárat hozott létre alkalmazottai támogatására:

Ganz Ábrahám (1814-1867)

Második feladat megoldása:

A világ első működő villanymotorját alkotta meg egyik honfitársunk. De valószínűleg arról nem sokan tudnak, hogy készített szódavízgyártó gépet és sok, fizikával kapcsolatos kifejezést is neki köszönhetünk:

Jedlik Ányos (1800-1895)

Harmadik feladat megoldása:

Külföldi tanulmányok után először megalkotta az első gáz- és petróleummotort, majd Bánki Donáttal közösen a Ganz-motort. A motorok után pedig a porlasztó következett, ami legfontosabb közös találmányuk lett: Csonka János (1852-1939)

Negyedik feladat megoldása:

Parkokban és kertekben gyakran találkozhatsz azzal az öntözőberendezéssel, amit az ő találmánya alapján készítettek. Neves tudósunkat úgy is emlegetik, mint a turbina atyját:

Segner János András (1704-1777)

Ötödik feladat megoldása:

A fénycsövek már teljesen megszokottak életedben. De akinek köszönheted, már gyerekkorától a fizika iránt érdeklődött, és az elméleti fizika terén is nagyott alkotott. Mi mégis a fénycsövek terén alkotott találmányairól ismerjük : Bay Zoltán (1900-1992)

Hatodik feladat megoldása:

Ganz Ábrahám gyárában dolgozott a gépészmérnök, aki a dízelmotorok fejlesztésével foglalkozott. Találmányát róla nevezték el, de ezzel nem elégedett meg. Saját üzemet alapított, és az Akadémia is tagjává választotta: Jendrassik György (1898-1954)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top