Egyéb

Öltözködés

A munkahelyi öltözködés, kevés kivétellel, nem szigorúan szabályozott. Ennek ellenére nagyon sokat számít, mikor mit veszel fel, hiszen ez a rólad alkotott elsõ benyomás egyik alapköve lesz.






  2  
Persze vannak kivételek, mint például a formaruha, illetve egyenruha. Itt nem jelent gondot az öltözködés, mivel a ruhát adják és a kiegészítők viselését is szabályozzák. Ezért nézzünk inkább olyan munkahelyeket, ahol a szabályozás nem ennyire alapos.
Az egyik leglényegesebb csoport ebből a szempontból a tanároké. A ő helyzetük több okból is nehéz. Egyrészt a kollégák előtt is meg kell felelni, másrészt a diákok előtt is.






  3  
A diákok szemében a tanárok példaképként jelennek meg, illetve a kamaszkorban már saját, vagy legalábbis kialakulófélben lévő ízléssel is rendelkeznek, és erre nagy befolyást gyakorol a tanár stílusa is. A kollégák szempontjából is nehéz kérdés az öltözködés. Manapság a tanárok többsége nő, ezért jó figyelni arra, hogy ne alakuljon ki rivalizálás az öltözködés területén.







  4  
Bármilyen szakmában dolgozol, nagyon fontos, hogy személyiségeddel harmonizáló ruhákat hordj. Ez a pszichés egyensúly egyik nagyon fontos feltétele. Ha lelkileg rendben vagyunk, sokkal kevesebb betegség támadhat meg, és a munka is jobban megy. Abban az öltözetben, amiben jól érzed magadat, sokkal magabiztosabb vagy. Ez pedig kihat a körülötted lévőkre is.






  5  

Ezért nagyon fontos, hogy csak olyan ruhákat vegyél, amiben ez megvalósul. Lehet valami nagyon divatos, de ha nem illik a személyiségedhez, az előbb-utóbb valamilyen formában kibukik, és ezt környezeted azonnal észreveszi. A jó választás feltétele a megfelelő mélységű önismeret, amit tréningeken is megszerezhetsz, illetve fejleszthetsz.

Bármelyik munkahelyre érvényes az a szabály, hogy öltözeted ne legyen kihívó, mert ez esetben férfi kollégáid nem intellektuális képességeidre fognak nagyobb figyelmet fordítani. Ezért inkább mellőzd a combközépig alig-alig érő szoknyácskákat, illetve a nagyobb belátást engedő dekoltázsokat.







  6  
A munkahelyek nagy többségénél íratlan szabályok érvényesülnek. Ezek elsősorban azokra vonatkoznak, akik napi kapcsolatban állnak a cég ügyfeleivel. Nőknél ez leginkább kiskosztümöt, ezzel harmonizáló színű harisnyát, illetve körömcipőt, szolid sminket és diszkrét ékszerezettséget jelent. Férfiaknál pedig az öltöny színével harmonizáló övet, cipőt, zoknit és nyakkendőt. Akik nincsenek napi kapcsolatban az ügyfelekkel, azoknak is fontos, hogy tiszteljék meg saját magukat és kollégáikat azzal, hogy ízlésesen öltöznek fel.







  8  
Végezetül egy olyan terület, ahol vitathatatlanul az öltözködés a legfontosabb. Ez az új munkahelyre való felvételizés. Még a legjobb felvételiztetők sem tudják elkerülni azt a pszichológiai csapdát, hogy az elsődleges benyomás és a külsőségek alapján ítéljenek. Több felmérés is bizonyította, hogy a munkahelyi felvételiknél az első perc után már megszületik a toborzási szakemberek első, nem mindig tudatos döntése. Ez pedig csak a megjelenés és az öltözet alapján keletkezhet. Ennek kivédésére születtek a különböző pszichológiai módszerek, amelyek összetettebb képet próbálnak kialakítani a jelöltről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top