Egyéb

A fürdõzõk 10 parancsolata

A napolaj és a szabadvizekbe, medencéjék vizébe vitt szennyezõdések felhalmozódhatnak a nyár során. Ennek pedig a vízi élõvilág és a strandoló is kárát látja. Az ilyen gondok elkerülésére találták ki a fürdõzõk bibliáját. Minden strandolónak hasznára, sõt egészségére válik a kis káté.

Hogyan védjük egészségünket és a vizet a fürdőhelyeken?







  2  
1. Fürdés előtt használd a vécét, és erre szoktasd rá a gyermekeidet is! Ha a fürdőhelyen vagy a szabadstrand parti sétányán 300 méteren belül nincs illemhely, azt jelentsd az önkormányzatnak vagy a városi tisztiorvosnak.

2. Úszás előtt – lehetőség szerint – zuhanyozz! Mosd le magadról a napolajat és az izzadságot, ezzel felmelegedett testedet hűtöd (így elkerülöd a meghűlést), a vizet pedig véded, mert nem kerülnek bele olajos alapú anyagok.

3. Felhevült testtel ne ugorj bele a vízbe! Ha kimelegedtél, fokozatosan hűtsd le magad a fürdőhely vizével.







  3  
4. Fürödni csak a strandokon vagy a kijelölt partszakaszokon érdemes! Nem tudhatod ugyanis, hogy a víztükör alatt, milyen sérülést okozó tuskók, balesetveszélyes tárgyak vannak. Legyél óvatos!

5. Szemetet, hulladékot mindig az arra szolgáló gyűjtőkbe dobd! Ha nincs szemétgyűjtő a strandon, a parton 100-150 méteren belül, vagy a kukákat nem ürítik, azt a terület gazdájával tudasd. A szemetet addig is tedd egy zacskóba, amit később a megfelelő helyen kidobsz majd.

6. Bőrödet fokozatosan szoktasd hozzá a napozáshoz! Védekezz napolajjal vagy naptejjel a káros sugarak ellen.

7. Az erős déli időszak (11-15 óra között) napsütésében húzódj árnyékba, és védd a bőrödet, fejedet is az erős sugárzástól – különösen a kisgyerekeknél figyelj erre!

8. Gumimatracon ne aludj el, mert könnyen elsodorhat a hullámzás, és akár napszúrást is kaphatsz!







  4  
9. Csónakba csak a megengedett létszámig szálljanak be utasok! A vízi járművek – csónakok, vízibiciklik, kenuk – túlterhelése, felborulása és sok végzetes kimenetelű baleset megakadályozható ezzel.

10. Az autódat ne mosd a tó vizével! Szemetet, szennyvizet ne önts a tóba! Gondolj arra, hogy később abban fogsz fürödni – sőt, ha vannak, a gyerekeid is – persze, ha nem riasztanak el az ismeretlen foltok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top