Egyéb

Macskakommunikáció

A kutyára azt mondják hûséges, a macskára, hogy független. Ahhoz, hogy egy macskával kommunikálni tudjunk, meg kell tanulnunk törvényeiket. Kevésbé ragaszkodóak, így azt is meg kell szoknunk, hogy "jó tetteinkért" nem mindig kapunk visszajelzést.




Mondhatjuk úgy is, a macska gyakran úgy viselkedik, mintha körülötte forogna a világ. Mindez nem jelenti azt, hogy a macskák nem hálálják meg szeretetünket és gondoskodásunkat. Nevelésük során legyünk kitartóak és határozottak. Az együttélés szabályaira a legelején kezdjük tanítani az állatot, a tiltásoknál járjunk el következetesen. Az erőszak és a büntetés nem vezet célra, sőt elérhetjük vele, hogy kapcsolatunk is megromoljon az állattal.






Gyakorló macskatartók és szakemberek az alábbiakat javasolják a neveléshez:

A macska – ugyan úgy, mint a kutya – akkor érti „bűnösségét”, ha rögtön az elkövetés után fegyelmezzük. Az ellopott ételt mi csak hazaérkezésünkkor látjuk; a leszidás ilyenkor nem vezet eredményre, az állat nem tudja, hogy mit követett el. A téves kommunikációval csak súlyos hibákat ejtünk, félreértések keletkeznek és rossz beidegződések. Pl. ha az előbbi eset rendszeressé válna, és az állat hazatértünkkor kap leszidást, az alábbit „érti”: ha a gazdi hazajön, leszidnak, kikapok.

Így kitűnően elérhetjük, hogy az állat már érkezésünkkor tartson tőlünk, még ha akkor semmi rosszat sem követett el.

Gyakran használt módszer, ha a büntetés nem a gazditól jön. Vízipisztollyal, hangos dudával, konzervdobozba zárt kavicsok rázásával ijeszthetünk rá az állatra, amikor rajtakapjuk. A beidegződés néhány eset után a következő: ha felugranék a kanapéra, valami ijesztő történne. Persze az állat nem gondolkodik így, de a társítások: felugrás-negatív érzés (zaj, víz stb.) maradandóak számára. 






Problémákat okozhat két cica összeszoktatása. Tartsuk be az alábbiakat. Mindig az agresszívebb állatot próbáljuk békíteni, nyugtatni, és közben simogassuk a másikat is. Eltart egy ideig, amíg nyugodtan magukra hagyhatjuk őket, de, ha a helyzet még kétséges, zárjuk külön a viaskodókat, mialatt távol vagyunk otthonról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top