Egyéb

A nyúltartás ABC-je

Aki húsvéti ajándékba kapott nyulát megtartja, esetleg nyúltartásra adja a fejét, például befogad egyet a mások által megunt ünnepi állatok közül, annak sok mindenre kell figyelnie.





Társas állat

Nyulakat nehéz tartani, mert sosem lesznek igazán háziasítottak. Mivel nem viselkednek úgy, ahogy azt a hobbiállatoktól megszoktuk, sokan hamar megunják őket. A nyulaknak szenvedés egyedül élniük, mindig legyen társuk.


De nem mindegy, hogy hogyan keverjük a nemeket:






• 2 nőstény azonos alomból könnyen kijön egymással, így a felesleges szaporulat is elkerülhető. De ivartalanítani így is érdemes őket az igen gyakori rák megelőzésére.

• 2 bak azonos alomból akkor tud nyugodtan együttélni, ha mindkettő ivartalanítva van.


• Ha bak és nőstény azonos alomból származik, szintén fontos az ivartalanítás a szaporodás elkerülése végett.






A megfelelő tartási körülmények


• Nagy, minimum 5 négyzetméternyi terület (minél nagyobb, annál jobb), amely 1 méter magas, és vízálló tetővel védett.

• Az ól oldala – ez lehet például csirkeháló – szellőzhessen. Így nyugodtan ugrálhatnak és szaladgálhatnak a nyuszik. Szükség van még egy zárt, nyílással elátott házikóra is, amely menedékként és alvóhelyként szolgál. Legyen az egész jól zárható, és figyeljünk rá, hogy alul ne tudják kiásni magukat a nagy és hegyes körmeikkel.





• A hosszúfülű állatok a meleg és száraz helyeket kedvelik, így fedjük a talajt szalmával, forgáccsal vagy macskaalommal. 

•  A tisztántartás elengedhetetlen. Naponta távolítsuk el az aljról a nedves foltokat, és hetente tisztítsuk az egész ketrecet. De a nyulak az almosdoboz használatára is megtaníthatók arra!






Nyúlbetegségek


A nyulaknak két igazán komoly betegségük lehet. Az egyik tünetei: sárgás szem, hasmenés, étvágytalanság: , mely nagyon gyorsan terjed, és főként fiatal állatokra.

Ilyenkor azonnal állatorvoshoz kell vinni a beteget. A másik gond, amikor hasmenést vagy székrekedést okozhat a túl sok vagy túl kevés zöldség. Ha 24 órán túl sem múlik el, szintén állatorvoshoz kell fordulni vele.


Hogyan fogd a nyulat?

A hiedelemmel ellentétben nem szabad a fülüknél fogva megemelni őket: egyik kézzel a nyakukon lévő bőrnél, a másikkal pedig a feneküknél kell alányúlni. Mikor letesszük, először a hátsó lábak érjenek a talajra.






Gondold meg!


Láthatod, hogy nyulat tartani nem egyszerű és olcsó dolog. Megfontolandó, hogy érdemes-e megvásárolni arra a néhány napra, ameddig általában ezek az állatok maradnak. Természetesen, ha utána jó helyet tudtok biztosítani számukra, akkor könnyebb a helyzet. De nem mindenki teszi ezt: a tapasztalat azt mutatja, hogy az ünnep után számos állat az utcán vagy erdőkben végzi, sokan a további gondoskodással, helykereséssel már nem is foglalkoznak. A szabadba eresztett állatok nem önellátóak, halálra vannak ítélve.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top