Egyéb

Háziállatok és élõsködõk

Bizonyára nem mondunk újat azzal, hogy a háziállat rendszeres gondozást igényel. Nyáron a szokásos ápoláson kívül ne feledjük, hogy az állatot könnyen megtámadhatják az élõsködõk, akárcsak minket a szúnyogok, és ha nem vesszük észre idõben, komoly károkat okozhatnak az állat szervezetében.

A bolha a leggyakoribb

A bolha a leggyakoribb parazita, amely megtámadja a kutyákat és a macskákat, és nyáron még gyakrabban fordulnak elő. A bolha az állat véréből táplálkozik, és sajnos egy-két napon belül már tojásokat rak, méghozzá naponta akár több mint százat, amiből a lárvák, s aztán a felnőtt bolhák néhány héten belül kifejlődnek.

Ez az élősködő a csípéseivel elsősorban bőrbetegségeket okoz, a bőr kivörösödik, illetve az állat folyton vakarózik, harapdálja az érintett testrészt. A bőrbetegségen kívül a bolha általános allergiát is kiválthat és lehet bélparaziták hordozója is.

A bélparazita szájon át kerül a kutyus vagy a cica szervezetébe úgy, hogy a bolhacsípés miatt az állat harapdálja magát, hogy enyhítse a viszketést. (A bélférgek jelenlétét a székletben megjelenő rizsszemre hasonlító „részecskék” jelzik.)


A bolhanyakörvről

Hogy mindez ne fordulhasson elő, fontos, hogy az állatot illetve fekvőhelyét tisztán tartsuk. Ha már nagy a baj, akkor mindenképpen forduljunk állatorvoshoz, de kérhetjük tanácsát megelőzés céljából is.

A gazdák gyakran használnak bolhanyakörvet az élősködők elriasztására, de az újabb vizsgálatok szerint nem ez a legjobb módszer. A bolhanyakörv nemcsak a bolhákat űzi el, hanem az állat számára is mérgező anyagokat tartalmaz, mivel a kibocsátott anyagok felszívódnak az állat testébe, a szövetekbe, majd a bőrén keresztül kiszivárogva megbénítják a parazitákat. Állítólag ezek az anyagok nem tesznek jót kedvencünk idegrendszerének, valamint rákkeltő hatásúak, és károkat okozhatnak a májban is.


Házi gyógymódok

Az üzletekben és az állatorvos által javasolt termékek mellett használhatunk házilag, a narancs, a citrom vagy a grapefruit héjából készített bolha elleni szert. A gyümölcshéjakat tegyük a turmixgépbe, majd az aprítás után egy kevés vízben lassú tűzön forraljuk fel. Az így kapott masszát hűtsük le, és dörzsöljük, masszírozzuk az állat bőrébe. Fontos, hogy a gyümölcsnek csak a héját használjuk, a gyümölcshússal túlságosan ragacsos lenne.

A másik házi trükk: az állat ételéhez adjunk némi sörélesztőt és fokhagymát, mert ezek hatására az állat bőre olyan szagot bocsát ki, hogy a bolhák hanyatt-homlok menekülni fognak!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top