Egyéb

Az egészség ügy?

Allergia, asztma, fáradékonyság, stressz, alvászavarok, szexuális étvágytalanság… Gondoltál-e már arra, hogy saját lakásodban körülnézz, mikor ezekre a problémákra keresed a gyógymódot?





Sok szó esik mostanában az egészséges lakókörnyezet megválasztásáról. Aki teheti, zöldebb kerületekbe menekül a fojtogató levegőjű belvárosból. A hisztériás kivándorlás mellett nem tudatosult még bennünk, hogy meglévő otthonunkban is rengeteg mindent tehetünk azért, hogy „egészséges otthonban” éljünk. Megtanultuk, hogy freonmentes dezodort illik használni, esetleg csoportosítva gyűjtjük a szemetet. A reklámok kereszttüzében próbáljuk kiválasztani a legmegfelelőbb tisztítószert és mosóport. Megtanultunk elzárkózni a „hagyományos” szerektől, de így négyszemközt bevallhatjuk, hogy most is azt a terméket választjuk, melynek reklámháziasszonya a legkedvesebben mosolyog, esetleg egy kicsit súlyfelesleggel is küszködik, mint mi magunk, és persze az ára sem utolsó szempont.





A saját bőrünkön kezdünk beletanulni abba, hogy környezetünk az elhasználható javak közé sorolható, élettartama nagyrészt tőlünk: a „felhasználóktól” függ. Hajlamosak vagyunk még mindig azt gondolni, hogy a szomszéd telkére gondosan átlapátolt szeméthez többé semmi közünk, és nekünk többé nem árthat.





Rengeteg vegyi anyagot használunk az élet minden területén, együtt élünk velük, belélegezzük, megesszük azokat, sokszor anélkül, hogy tudnánk róla. Újabb és újabb betegségek jelennek meg, veszélyeztetve mind fizikumunkat, mind pszichénket. Olyan betegségek rabjaivá válunk, mint az allergia.





Az orvostudomány még csak részleges megoldásokat ismer például az oly gyakori szénanáthára, s mi saját érdekünkben arra is képesek vagyunk, hogy a hőn áhított nyaralást a pollenszint emelkedéséhez igazítsuk. A feszített munkatempó kikezdi szervezetünket. Leggyakoribb az ülőmunka, mely a megfelelő ülőalkalmatosság nélkül végzetes csapást mérhet gerincünkre. (Bár joggal reménykedhetünk benne, hogy az emberi faj annyira alkalmazkodóképes, hogy csak évszázadok kérdése, és átköltözünk a gerinctelenek osztályába.) Másrészt pszichés zavarokat és egyéb megbetegedéseket okoz az állandó stressz. Lassan, azaz a saját érdekünkben minél hamarabb be kell lássuk, hogy életstílust kell váltsunk. Ez sok energiát, odafigyelést igényel, de hosszútávon megtérül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top