nlc.hu
Egyéb
Kaméleonhalak

Kaméleonhalak

E. Verrill, egy amerikai biológus érdekes jegyzetet közölt a halak alvás közbeni színváltozásáról. Ez leggyakrabban abban áll, hogy színük veszít élénkségébõl, s foltjaik, szalagjaik homályosabbá válnak, ami természetesen jobban elrejti, és így védelmezi õket.







Monacanthus hal
Erősebb-gyengébb színváltás

Egyes fajok színváltozását azonban sokkal bonyolultabbnak találta Verrill. Így a Stenostomus chrysops ébrenlétekor szivárványszínekben játszó ezüstös fehér, éjjel pedig sötét bronzszínű és az alapszínéből hat haránt sáv válik ki. Ha az ember az akváriumban éjjel álmából felzavarja, a hal színe – a világítás erőssége szerint – azonnal az ébrenlét színévé változik. Az álombeli szín nyilván védelmére szolgál, ez a hal ugyanis tengeri moszatok között alszik, és fekete sávjai beleolvadnak a moszatok ágaiba, bronzos színe pedig az őt körülvevő növények sárgászöld színezetével egyezik. A Monacanthus hal éjjeli színe is más, mint a nappali: ébrenlétkor barnászöldes, álmában pedig szürkévé válik, ami a kövek között jól elrejti ellenségei elől. 













Más halfajoknál is előfordul


Ez a színváltozás a Cephalopodák között is tapasztalható. A Loligo éjjeli színe jóval sötétebb, mint a nappali, ezért az alvó Loligót sokkal nehezebb meglátni a kövek között, ahol általában tartózkodik, mintha ugyanott ébren van. Ez a hasznos színváltás menti meg a Loligót a zsákmányra vadászó rabló fajoktól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top