• Snoopcsi, 2002-10-22 02:58
Narancsdzsem
Hozzávalók:
• 30 dkg cukor, kb 1 kg zselécukor.
Elkészítés:
A gyümölcsöket alaposan megmosom, és nagyon vékonyan meghámozom.
10 dekányit ebből a héjból finom csíkokká vágok, melyet 7,5 deci vízzel és 30 deka cukorral fedő alatt 15 percig főzök. A gyömölcshúsokat lehártyázom, apróra vágom és belekeverem a héjas szirupba. 20 percig lefedve forralom, majd lehűtöm. Ugyanannyi zselécukrot hozzákeverek, 2 percig forralom, forrón üvegekbe töltöm és lezárom.
Almadzsem
Hozzávalók:
• 1 kg alma, 60 dkg cukor, 1,5 dl víz, 1 db citrom reszelt héja és leve,
• kevés fahéj
• és szegfűszeg, tartósítószer
Az almát megmossuk, meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk, az almát vékony szeletekre vágjuk, főzőedénybe tesszük, meglocsoljuk a vízzel, és reszelt citromhéjjal,
kevés fahéjjal és szegfűszeggel ízesítjük. Lassú tűzön forraljuk 20 percig.
Hozzáadjuk a cukrot, a citrom levét, majd állandó keverés mellett nagy lángon 25 percig főzzük. Ha kellő sűrűségű lesz, üvegekbe töltjük, a tetejére tartósítószert szórunk, s ha langyosra hűlt, lezárjuk.
bve
Trüffel házilag
Habkarika
1 tojás fehérjéhez 10-15 dkg porcukrot számítok, és gőz fölött kézi robotgéppel verem fel, egészen keményre. Habnyomóval készítem a különböző figurákat.
A mézest ki szoktam díszíteni, ugyanezzel a habbal, csak akkor nejlonzacskó csücskét szúrom ki egy vastagabb tűvel, és úgy rajzolom a mintát.