Egyéb

Fenyõfakörkép

Az ideális karácsonyfa szép, nem hullik a levele, és kellemes illattal tölti be a szobát. De létezik-e ilyen? Íme, néhány jó tanács!







Ezüstfenyő
Ezüstfenyő (Picea pungens)

Az ezüstfenyő, más néven szúrósluc az egyik legkedveltebb fenyőfajta. Tűlevelei szúrósak, szürkés vagy kékes árnyalatúak, hosszúságuk csak pár centiméter. Kiültetve magassága elérheti a harminc métert is. Jó talajt, napos helyet igényel, de nem túl igényes fajta. Több színváltozata választható. A közönséges luchoz képest jobban viseli a fűtött, párátlan lakást, de levelei egy hét után hullani kezdenek. A földlabdás változat elérheti a három métert is, de felesleges ilyen költségbe verni magunkat, mert az ünnep utáni kiültetést nem “éli túl”.

Ára: vágott 2000-2500 Ft/m, földlabdás 2000-100 000 Ft/db







Erdeifenyő

Erdeifenyő (Pinus sylvestris)

Magasra növő fajta, élőhelytől függően akár negyven méteresre is megnőhet. Három-hétcentiméteres tűlevelei kettesével állnak, gyakran csavarodottak, szürkészöld színűek. Törzse felső része rókavörös, tobozai kicsik. Vágottan ritkán kapható, inkább földlabdás változatai népszerűek. Hosszú levelei és ritkás ágszerkezete miatt nehezebb díszíteni, gyantája viszont kellemes illattal tölti be a lakást.

Ára: vágott 1000-2000 Ft/m, földlabdás 5000-10 000 Ft/db








Feketefenyő
Feketefenyő (Pinus nigra)


Az erdeifenyő közeli rokona, magasságuk nagyjából megegyezik. Tűlevelei – az erdeifenyő leveleihez hasonlóan – kettesével állnak, de azoknál jóval hosszabbak, a tíz centimétert is meghaladják. Sötétzöld színe miatt a fa messziről feketének látszik, nevét is innen kapta. A túl hosszú levelű példányok nehezen díszíthetőek. Erős gyantatermelő, ezért óvatosan bánjunk vele!

Ára: vágott 1500-2000 Ft/m, földlabdás: 10 000-45 000 Ft/db








Kolorádói jegenyefenő
Kolorádói jegenyefenő (Abies concolor)


Eredeti élőhelyén húsz-harminc méter magasra is megnő. Szürkészöld tűlevelei négy-nyolc centiméter hosszúak, az ágakon szabálytalanul, bozontosan helyezkednek el. A jó minőségű talajt és a napos helyeket kedveli, de nem kényes faj. A magoncok közül egészen szép, kékes példányokat is választhatunk. Vágottfenyőként ritka, földlabdás változata kedvelt. Előnye, hogy levelei rászáradnak az ágakra, nem hullanak.

Ára: földlabdás 3700-9500 Ft/db


Tavasszal is zöldellhet!


Ha földlabdás fenyőt választunk karácsonyfának:

•  A zsákvásznat hagyjuk a növényen, csak az elültetés előtt távolítsuk el!

•  A karácsonyfát a lakás leghidegebb helyiségében díszítsük fel!

•  Maximum négy-öt napig tartsuk a fűtött lakásban a fenyőt!

•  Folyamatosan öntözzük a fa földjét, párásítsuk a levegőt!





•  A fenyőt a díszítés előtt tartsuk minél hidegebb helyen, karácsony után fokozatosan “szoktassuk ki” a kertbe, védjük a túlhűléstől, a fagyoktól és az erős téli napsütéstől is! Az első fagymentes napon végleges helyére ültethetjük a fácskát.


A tűlevelek hullását késleltetheti, ha vízbe állítjuk a fát, és párásítjuk a szoba levegőjét, de ez sem garantálja a sikert, mivel a fenyők nedvkeringése igen gyenge. Amíg nem díszítjük föl a karácsonyfát, tartsuk hideg helyen, a pincében vagy az udvaron! Mivel a téli napsütés és a szél is szárítja a kivágott fákat, ezektől óvjuk a tárolás során!

Köszönjük Kovács Mariannának, a Silvanus Díszfaiskola üzletvezetőjének segítségét!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top