Egyéb

Ha már baj van

A fogszuvasodás ma már szinte népbetegségnek számít nálunk. Szerencsére már vége azoknak az idõknek, amikor a keletkezett lyukat csak szép fényes amalgámtöméssel lehetett eltüntetni, amik aztán szépen "világítottak" a szájban.





A tömések fajtái:

Ma már többféle tömőanyag létezik. Az amalgámtömések az utóbbi időben háttérbe szorultak az esztétikai szempontok miatt, de a fémérzékenység is ellenjavalja ennek az anyagnak használatát.

Kompozíciós tömőanyag: összetételét tekintve: műgyanta + üvegpor + adalékok. Tartóssága: kb. 5 év. A tömés kialakításakor a fogorvosnak minőségi munkát célszerű végeznie, különös tekintettel a széli részek záródására, különben a tartósság rövidebb ideig szavatolt.


Porcelán inlay (betét):





A porcelán inlay rendkívül tartós és egyre közkedveltebb eljárás, különösen nagyméretű fogszuvasodás esetében. Azoknál a fogaknál, ahol a fog szuvasodás áldozata lett, az összes szuvas foganyag fúróval való eltávolítása után mintát veszünk a fogról és a szemközt elhelyezkedő fogakról, majd fogtechnikus készíti porcelánból a tömést, amit speciális előkezelés után ragasztással helyezünk a fogban lévő lyukba. Az így elkészült tömés a beteg saját fogszínéhez alkalmazkodik (a technikus a mintavételnél figyelembe veszi egy színskála segítségével) így az rendkívül esztétikus, valamint a porcelán keménysége miatt nagyon tartós. Az elkészítésnél széli záródás e tömés estében is meghatározó.






Porcelán onlay:


Ezt a tömést akkor alkalmazzuk, ha a fognak akár több oldala is hiányzik. Az eljárás hasonló mint a porcelán inlay esetében, itt is mintavétel történik, és a technikus által porcelánból előre elkészített pótlást speciális eljárással a fogra építjük.


Porcelán-héj:
 





A porcelán héjat főleg metszőfogaknál használjuk. Tartós és esztétikus megoldást nyújt a kopás, szuvasodás elszíneződés, nagy fogközök és szabálytalan helyzet korrigálására.

A porcelán onlay és inlay alternatívát nyújt a koronával szemben, így nem kell a fogat teljesen lecsiszolni, csak a szúvas részeket. Emellett az esztétikai szempont sem elhanyagolható mert a tömés-pótlás szinte észrevétlen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top