nlc.hu
Egyéb
Esztergom

Esztergom

Esztergomhoz közeledve nem is kellene az út menti táblákat figyelnünk, a várost ugyanis már messzirõl jelzi a fõszékesegyház hatalmas kupolája.





Az őskor óta lakott terület Solva néven a római limes jelentős települése volt, ahol Marcus Aurelius császár is többször megfordult. A város ma a magyar történelem és a magyar katolicizmus emlékeinek gazdag tárháza.





Előbb fejedelmi, majd kétszázötven esztendőn át királyi székhely volt.

Itt született, és 1001-ben itt is koronázták meg a magyar államot megalapító, 1083-ban szentté avatott I. István királyt. A város több mint ezer éve a magyar római katolikus egyház központja. A Várhegyen magasodik a település meghatározó építménye, a klasszicista stílusú bazilika, Magyarország legnagyobb temploma. 1511-ben épült Bakócz-kápolnája reneszánsz építészetünk legszebb emléke.

A Főszékesegyházi Kincstár a magyar egyházi kincsek leggazdagabb gyűjteménye, a bazilika altemplomában középkori és reneszánsz síremlékek, faragványok láthatók. Ugyancsak a Várhegyen, 14. századból származó falak ölelésében áll a középkori királyi palota. A reneszánsz stílusú, pompás építmény a török uralom alatt szinte teljesen elpusztult, maradványait felújították, és esténként gyönyörűen megvilágítják.





A Vízivárosban emelt érseki palota eklektikus épülete ad otthont a Keresztény Múzeumnak. Egyedülálló képző- és iparművészeti gyűjteményének legjelentősebb darabjai a gótikus és reneszánsz magyar táblaképek és szobrok. Esztergom legújabb látnivalója az újjáépített Mária-Valéria híd, amely a várost a Duna túlpartján, Szlovákiában fekvő Párkánnyal (Sturovo) köti össze.





A sportolni vágyók Esztergomból nagyszerű gyalogtúrákra indulhatnak a környező hegyekbe, de a város a dunai vízisport-életnek is egyik központja. Fontos kikötője a Dunán érkező jachtoknak, a Nemzetközi Duna-túrának és a Nemzetközi Sobieski János-evezőstúrának.





A város gazdag kulturális programkínálatából csak ízelítőként említjük meg a bazilikában rendezett hangversenyeket, a Híd ünnepe elnevezésű évadnyitó karnevált, a pünkösdi kiállítást és kézműves vásárt, az Esztergomi Nyári Játékok előadásait és az immár Európa-hírű Nemzetközi Gitárfesztivált.

Annak pedig, aki elfáradt volna az egész napos városnézésban, múzeumlátogatásban, evezésben, zenehallgatásban, jó szívvel ajánlhatjuk, hogy üljön be egy pohár borra Esztergom egyik régi borpincéjébe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top