nlc.hu
Egyéb
A legállatibb

A legállatibb

Kiscica vagy kiskutyus helyett talán inkább egy görényben kellene gondolkodni. Furcsán hangzik? Csak megszokás kérdése – állítják gyakorlott "görényittas" állattartók.




Szerelem első látásra, szőrlabda, ugrándozó örömgolyó, édes, ölelnivaló falat, most hazaviszem. Így hangzik a mostani gazdik visszaemlékezése az első szerelmes pillanatra. Érdemes hát megfontolni. Azonban mielőtt a kisállatkereskedésben meggondolatlanul felnyalábolnánk egy „kisbüdöst”, lássuk milyen állat is ez a görény.





Legtöbb görénytulajdonos szerint csodálatos, intelligens állatok és egy cseppet sem büdösek. Minden kis görényt „lefegyvereznek” már egészen pici korában, azaz sebészetileg eltávolítják a bűzmirigyeiket. Hogy mitől lesz egy görény maximálisan élvezhető? Az csakis rajtunk múlik. Mint bármelyik más egzotikus kisállat, a görény is sok figyelmet, türelmet igényel, és fontos, hogy megfelelő elvárásokkal nézünk elébe otthoni görénykedésünknek.





A görényeknek is van egyénisége! Ez legtöbbször kihívásnak számít, de ne adjuk fel. A görények aktívak, kíváncsiak, és mindenbe belemásznak (szerencsénkre nem pusztító jelleggel). Hajlamosak a lopásra és ágyuk kényelmét ruhadarabjaink sínylik meg. Nagyon makacsok is tudnak lenni, de főképp barátságosak, szeretnivalók és nagyon játékosak.

Egy dologra különösen felhívják figyelmünket a tapasztalt görénygazdik: valahol útban a kisállat kereskedés felé hagyjuk ott a „kutya-macska mentalitásunkat”, mert ez számos görény szenvedését és halálát okozta, és nem egy gazdi életét keserítette meg. Kedvenceink szeretnek ásni, mászni (asztal, szekrény, könyvespolc, ágy!), viszont nem rágcsálnak (a bútor biztonságban!).

A görények is ápolásra, gondoskodásra szorulnak, gazdijuk idejének, figyelmének nagy részét lekötik, és igényes játszótársak. Megfelelő kitartással, dobozzal vagy újságpapírral szobatisztaságra is nevelhetők. Ha mindenképpen görényre vágyunk, lakásunknak teljesen szökésbiztosnak kell lennie (lyukak és ajtórések).






Görényeinket fiatalon ivartalanítani kell (hímet 8 hetesen, nőstényt 4 hónaposan) és szurira vinni a megszokott kutya-macska betegségek ellen. Csak a vad görény veszett, háziasított társa csak akkor, ha veszett állattal kerül kapcsolatba.

A görénydiéta változatos, egészséges, zsírmentes; sok zöldségre, rostra és gyümölcsre van szükségük. A gazdik körében divatos a szigorú fitness-diéta.

A görény nem macska. A karmok maradnak tehát. Csakis akkor távolíttasd el az övét, ha te is kitépeted a tieidet (ergo soha)! Míg vadon csupán 2-3 évig élnek, otthonunkban (ha jó gazdik vagyunk) akár 10-15 évig is. Súlyuk másfél és öt kiló közt mozog, orruktól farkukig maximum fél méteresre nőnek. Gyenge a szemük, épp csak az orruk elé látnak és lassúak.

Kitartó, különleges gazdijelöltek! Görénykedjetek!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top