Egyéb

Szarvasi Arborétum

Hazánk arborétumai közül az egyik legszebb a száz évnél is idõsebb Szarvasi Arborétum. A Békés megyei kisváros egy kerékpártúrához ugyan pestieknek és dunántúliaknak messze van, de egy családi autós kempingnek vagy éppen osztálykirándulásnak méltó helyszínül szolgálhat.




Az évi mintegy százezer látogatót vonzó park története a XVIII. század közepéig nyúlik vissza. Ekkortájt épített kastélyt Szarvason Bolza Péter gróf, az arborétumot pedig fia és leszármazottai alakították ki. Eredetileg magasabban fekvő területen, az Anna-ligetben telepítették a Vácrátótból és Schönbrunnból származó hárs-, juhar- és fenyőfajokat, a mai területén csak később, Bolza Pál alakította ki a „Pepi-kertet”, az arborétum legnevezetesebb részét.





A Körösök völgyében fekvő, 82 hektáron elterülő park 1943 óta tájvédelmi terület. Barangolásaink során közel 1600 fa és cserjefajjal találkozhatunk, melyek között 1200 lomblevelű (ebből száz örökzöld), és mintegy 300 fenyőféle látható. Mellettük mocsarak, havasok, forró égövi vidékek, sziklás területek jellegzetes fafajtáiból is ízelítőt nyerhetünk. Az arborétum egyébiránt jelenleg a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem keretein belül működik, így nem csak a kirándulóknak, hanem a szakembereknek is számos érdekességgel szolgál. A modern kutatások kiterjednek a növények génállományának megőrzésére és fejlesztésére is. De örömét lelheti benne mindenki, aki a modern élet áldozata és egy hétvégére megkísérel kiszökni betonfalak közül, és a monitorok elől.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top