nlc.hu
Egyéb
Párizs és Budapest a divat tükrében

Párizs és Budapest a divat tükrében

400 éve Párizs a divat fõvárosa. Ebbõl Párizs Városának Divat és Kosztümmúzeuma több mint 250 évet, 1750-tõl 2003-ig közel 100 csodálatos kosztümmel reprezentál a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában 2003 nyarán.

Kiállítás a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában
1014 Budapest, Szent György tér 2.




2003. május 30 – 2003 szeptember 28.
Nyitva: minden nap 10-18 óráig

A kiállított ruhák között van arannyal átszőtt, selyemmel hímzett férfi udvari díszruha, selyemből készült férfi háziköntös, nappali női viselet ún. negligée ruha is a 18. századból, de az egyik mívesen hímzett férfimellényen a felvilágosodás nagy filozófusainak, Voltaire-nek és
Rousseau-nak a portréja ismerhető fel, egy másikon pedig a 18. század végi Párizs nagy szenzációját, a Montgolfier-testvérek léggömbre szállását örökítették meg.

A 19. században a férfiöltözékek, elszürkültek, unalmassá váltak, kivéve a különböző díszruhákat, egyenruhákat. A Francia Akadémia halhatatlanjai például zöld frakkot viseltek arany hímzéssel; a kiállításon szerepel a híres drámaíró, Alfred Musset frakkja, vagy az egykori udvari marsall vörös alapon aranyhímzéses kabátja is.





Kedvesen egyszerű a virágos mintával nyomott pamutszövet női ruha az 1830-as évekből, annál pompásabbak a század közepéről származó uszályos, krinolinos ruhák, amelyek kétféle felsőrésze lehetővé tette, hogy a délutáni ruhából estélyit varázsoljanak a hölgyek.

A 19. és 20. század fordulójának legismertebb haute couture szalonjaiból – Worth, Chanel, Lanvin, Schiaparelli, Nina Ricci – származó ruhaköltemények gazdagsága, selyem és csipkeanyagai, díszítései, majd a húszas évek táncos lábú hölgyeinek art deco ízlésű ruhakölteményei kápráztatják el a kiállításban a ma kényelmesen, lezseren öltözött emberét.

A II. világháború utáni korszakot Balenciaga, Dior, Courreges, Yves Saint Laurent, Paco Rabanne, Gaultier, Castelbajac modelljei képviselik. A kiállítást a hírességek vitrinje zárja, ahol többek között Marlene Dietrich, Sophia Loren, Audrey Hepburn híres francia mestertől származó egy-egy ruhadarabját lehet megtekinteni.

A ruhákat, kiegészítőket a Musée Carnavalet, Histoire de Paris, Párizs Városának Történeti Múzeumából kölcsönadott festmények, metszetek, a divatot kigúnyoló karikatúrák gazdagítják, melyek révén a párizsi utca hangulata, társadalmi események, egyes korok humora kerül megidézésre.





Párizs párjaként Budapest is megjelenik a kiállításon, a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum és a Budapesti Történeti Múzeum gyűjteményeiből az elegáns pesti szépasszonyok portréi, a budapesti élet színterei, és a párizsi divat elterjedését bizonyító ruhák, pl. Erzsébet királyné Worth-nál csináltatott bolerója, a francia hatást mutató magyar udvari díszruhák, vagy egy kiemelkedő magyar tervező, Tüdős Klára – akinek híre Párizsba is eljutott – kreációi kerülnek bemutatásra. De kortárs tervezőktől is megjelenik egy-egy modell a tárlaton.

A kiállítás a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában 2003. május 30-án 14 órakor nyílik, és szeptember végéig látogatható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top