Egyéb

Falusi turizmus

Az 1990-es évek elején jelentek meg a régióban a tradicionális falusi életre vágyók számára természetes környezetben kikapcsolódást, pihenést kínáló magánszálláshelyek.




Falvaink természeti és kulturális értékei napjainkban egyre keresettebbé válnak. Sajátos élményben van részük azoknak, akik eddig csak képernyőn és fényképen láthattak háziállatot. A természetes közegben élő állatok életének, viselkedésének megismerése, a róluk való gondoskodás fortélyainak megtanulása, a népi mesterségek kipróbálása nemcsak érdekes kirándulást jelentenek a múltba, hanem a kreativitást, az önállóságot is próbára teszik.





Mindez kipróbálható Jákotpusztán, az egykori uradalmi birtokon, Bercel, a kastélyok és kúriák községe közelében, a Cserhát festői dombjai között. Jákotpuszta a régmúltnak megfelelően rekonstruált állapotban, a térség ökológiai egységébe illesztve, mintagazdaság formájában, tájgazdálkodási modellként működik. Az őshonos állatfajok közül jelentős számban megtalálhatók itt a cigája juhok, kecskék, mangalica malacok, lovak, szamarak és bivalyok is. Nem szabad elfeledkeznünk a többi, nógrádi, természeti szépségekben és kulturális értékekben gazdag kis faluról sem. Cered, Diósjenő, Hollókő, Kazár, Horpács, Ipolytarnóc, Mátranovák, Pásztó, Nemti, Csesztve – és még sorolhatnánk a programokban bővelkedő kistelepüléseket. Családias hangulat, békés környezet, házias, tájjellegű ételek és a hevesi emberek messze földön híres vendégszeretete várja a falusi turizmus kedvelőit.





Mikófalva
Eger és Ózd között található település. A falusi turizmus keretein belül számos szálláslehetőséget kínál. Megismerhetjük a palócok mindennapjait, életformáját, népviseletét. Minden év augusztus 20-án megrendezik a falunapot, ekkor van a búcsú is. E nap nagy eseménye a mikófalvi lakodalmas.

A falusi környezet kedvelői fürdőkúrán is részt vehetnek. Keressék fel az erdőkkel borított, dombok által övezett völgykatlanban elterülő kis falvakat: Bükkszéket, Bogácsot és Egerszalókot. Termálvizük méltán világhírű.

Hejce az utóbbi években a falusi turizmus egyre keresettebb helyévé vált. Nagy népszerűségnek örvend a nemzetközi képzőművészeti és kézműves alkotótábor, a Hejcei Műhely.





Gömörszőlős
a falusi turizmus egyik legkeresettebb települése. 1999-ben a British Airways Turizmus a holnapért díját nyerte el. A falu népi műemlékei, épületei, gyűjteményei, gazdálkodási eszközei jellegzetesek. A település kézműves műhelyeiben lehetőség nyílik két újraéledő mesterség, a nemezelés és a mézeskalács-készítés fogásainak megismerésére. Látnivalói közé tartozik gyapjúfeldolgozó műhelye is.

A vérszegények és súlyos légzési nehézségekkel küzdő betegek gyógyhelye Bükkszentkereszt, Magyarország egyik legmagasabban fekvő települése. Ősi mesterség a faluban a mészégetés. A szomszéd településen, Répáshután a szlovák falvak hagyományos életmódjával, szokásaival ismerkedhetünk meg.





Dél-Borsod
ban Cserépfalu, Cserépváralja és Bükkzsérc szintén a hagyományos faluképpel, tiszta, üde klímával vonzzák a vendégeket. Cserépfalun, a Hór-völgyében sétálva ma is felfedezhetjük Subalyukat, a Neander-völgyi ősember világhírű barlangját, míg Cserépváralján a barlanglakásos tájházat, valamint a szép formájú kaptárköveket nézhetjük meg. Mezőkövesden és Bogácson nagy hagyományai vannak a matyó népművészetnek.

A Zempléni-hegységben kiemelten ajánljuk Komlóskát, Rátka, Telkibánya, Füzér és a Bodrog környékét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top