Egyéb

Colin Firth, a humoros lovag

Sármos férfiú, egy igazi angol lovag. Majdnem kétméter magas, barna kutyaszemeivel minden nõt megigéz. Honlapján egy gumicsizmára kattintva vehetjük fel vele a kapcsolatot. De lássuk, ki is õ valójában?





A Szűz jegyében született (1960. szeptember 10.) brit színész a Hampshire megyei Grayshottban látta meg a napvilágot. Édesapja a winchesteri King Alfred’s College professzora, édesanyja az Open University előadója volt, nagyszülei pedig nemzetközi misszionáriusként dolgoztak Afrikában. Kora gyermekkorát Nigériában töltötte, s csupán ötévesen tért vissza hazájába. A Chalk Farm Drama Centre-en végezte színészi előtanulmányait, s utolsó évében a Hamlet egy iskolai előadásán fedezték fel. Julian Mitchell Another Country-jával debütált a West Enden (partnere Rupert Everett volt). 1984-ben a darab moziváltozatában szintén Everett oldalán alakította Tommy Judd figuráját.

A biztató kezdetek ellenére Firth a 80-as évek nagyobb részét viszonylagos ismeretlenségben dolgozta át. Számos televíziós produkcióban tűnt fel, s állandó szereplője volt hazája filmiparának.



1989-ben Milos Forman Valmontjának címszerepében emelkedett ki először a névtelenségből, s e film kapcsán ismerte meg későbbi feleségét, Meg Tilly színésznőt. (A film egyébként a Veszedelmes viszonyok remake-je volt.) Első igazán átütő sikere azonban mégis a televízióhoz kötődik: Jane Austen, a Büszkeség és balítélet BBC-adaptációjában romantikus hősként láthattuk Mr. Darcy szerepében – alakításáért a Brit Filmakadémia a legjobb főszereplő díjára jelölte. Azóta nők milliói gyengültek el a képernyők előtt, amint a sármos, ámde mogorva úrfi a hatodik, egyben befejező részben megvallja a bájos Miss Bennetnek szerelmét „Nem fojtom el tovább az érzelmeimet. Meg kell engednie, hogy bevalljam, mennyire csodálom és szeretem önt.” A Büszkeség és balítélet után a színész népszerűsége megerősödött, különösen a hölgyek körében.

Nem csoda, ha a következő években elsősorban szerelmes alakításokkal tűnt ki, melyek közül a legnagyobb sikert olyan többszörös Oscar-díjazott filmekben aratta, mint Az angol beteg vagy A szerelmes Shakespeare. Legutóbb pedig nem kis derű kísérte, amint a Bridget Jones naplójában a címszereplő Renée Zellweger kegyeiért ringbe szállt az angol mozi utóbbi éveinek két legnépszerűbb romantikus hőse, Firth és Hugh Grant. Tudjátok, Colin volt az a rénszarvasos kötött pulóveres pasas, aki a végén összeverekszik Hugh-val. 







Legújabb filmjei:

MIRŐL ÁLMODIK A LÁNY? (2003)
BRIDGET JONES NAPLÓJA (2001)
EZER HOLD (1997)
BARÁTI KÖR (1996)
AZ ANGOL BETEG (1996)
VALMONT (1989)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top