Egyéb

Borok és ételek

A szakemberek szerint a gasztronómiai élvezet nemcsak az ételtõl függ, hanem az italtól is, illetve, hogy a kettõ, hogyan egészíti ki egymást, mennyire harmonizálnak. Már Mátyás király idejében is ügyeltek arra, hogy az adott ételhez illõ bort szolgáljanak fel.

Magyarországon a XIV-XV. századig kizárólag fehérbort fogyasztottak.
A XV. században a fehér- és a vörösbor egyaránt népszerű volt, majd a XIX. századtól ismét a fehérbor vette át a vezetést.

Az étkezés előtt fogyaszthatunk száraz fehérbort, illetve a szamorodni száraz és édes változata is igen kiváló aperitif. A levesekhez nem igazán szoktunk inni, de egy töményebb, zsírosabb leves esetén kortyolhatunk egy könnyű fehérbort, például Hárslevelűt. A bor egyébként minél régebbi, annál lágyabbak.





A szárnyasokhoz többnyire fehérbort javasolnak a gasztronómiában jártasak, de ihatunk hozzá rosét és vörösbort is. A csirkéhez és a pulykához leginkább a Chardonnay, a Tramini vagy a Zöldszilváni illik. A kacsához és a libához válasszunk kicsit savasabb fehérbort. A tejfölösen készített csirkét kísérje Sauvignon vagy száraz Furmint. A májakhoz a vörös- és a fehérbor egyaránt nagyszerű ital. Vadhúsok mellé kínáljunk Pinot Noir-t, Merlot-t vagy valamilyen fűszeres vörösbort.

A nyúlhoz a hozzáértők az Egri Bikavért vagy a Kékoportót tanácsolják.
A halaknál alaposnak kell lennünk, ugyanis a rosszul kiválasztott bor szinte elrontja az ételt. A legtöbb halhoz célszerű száraz fehérbort inni. A halászléhez inkább Kadarkát, Olaszrizlinget vagy valamilyen rosét kérjünk.





A hagyományok szerint a vörös húsokhoz vörösbort kell inni, de ez függ a hústól és a páclétől is. Ugyanis ha a pácléhez bort használunk, érdemes az ételhez ugyanezt a bort felszolgálni. A tejfölös mártásos húsételekhez a könnyebb borok, míg a nehezebb ragukhoz a testesebb borok illenek. A marhasült egy pohár Burgundival vagy Cabernet Sauvignon-al még ízletesebb, a bárány ízét Szekszárdi Kadarkával, vagy provence-i vörösborral fokozhatjuk.





A sertéshús nem „válogat”, a fehér- és a vörösbor egyaránt jó választás, a fehérborok közül a Chardonnay-t, az Ezerjót, a tokajit és a Pinot Blanc-t emelnénk ki. A pörköltekhez a Kadarka és a rosé a legmegfelelőbb, valamint a sillerborok ( világosvörös színű bor). A tejfölös ételekhez inkább a fehérbort részesítsük előnyben, a nehezebb pörköltekhez pedig a fanyar vörösbor az igazi. Az édességekhez az édes borok, a pezsgők illetve csemegeborok dukálnak.





Külön említést érdemel a sajtok és a borok párosítása. Ahogy a bort ízlelgetni, iszogatni kell, a sajtot is kóstolgatjuk, komótosan élvezzük ízét. A sajt fajtájától függ a bor kiválasztása. Az ementáli, azaz keményebb sajtok a száraz borokkal a legélvezetesebbek, legyen az Furmint, Kadarka vagy Merlot. A félkemény sajtok (trappista, gouda) könnyű fehér- vagy vörösbor mellett nyújtanak igazi gasztronómiai élvezetet, például Egri Leányka, vagy Debrői Hárslevelű. A lágyabb sajtok elegáns kiegészítője a Muskotályos és a Szürkebarát. A rokforthoz és a camembert-hez pedig a legjobb, ha Tokaji aszút ízlelgetünk, de szintén jól döntünk, ha Pinot Noir-t, Burgundit vagy Kékfrankost töltünk poharunkba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top