Egyéb

Illanó illatok

Az illóolajok növényekbõl készülnek többféle eljárással. Közös jellemzõjük a rendkívül intenzív illat, a gyors elillanás, és a vízben nem oldódás.

Ezek ugyanis olajok, tehát valóban nem oldódnak vízben. Ha mégis ezzel próbálkoznál, használj tejet vagy mézet oldószerként, és így már elkeverheted őket pl. a fürdővízben.


Lámpa, kád és egyebek

Hogy hol használhatsz illóolajokat? Szinte mindenhol. Csak egy a fontos: belsőleg, higítatlanul soha! Olyan tömények ugyanis, hogy nagy bajt okoznának. Ha mégis belsőleg készülsz alkalmazni őket, akkor mindenképp kérd ki szakember véleményét.





A legelterjedtebb alkalmazásuk nálunk az aromalámpa. Ez egy kis mécses segítségével hevíti a vízbe csepegtetett olajokat. Remek szobaillatosításra, a levegő fertőtlenítésére, és az olajok gyógyhatása is érvényesül általa. Arról nem is beszélve, hogy milyen hangulatos.

Ha koncentráltabb hatásra vágysz, akkor a régi, jól ismert inhalálásba is bevonhatod az olajokat. A meleg (nem forrásban lévő!) vízbe csepegtesd a kiválasztott illatokat, teríts a fejedre egy nagy törölközőt, és szívd be a gyógyító gőzt. Remek megoldás megfázásra, vagy ehhez hasonló kórokra.






Bizonyos esetekben hasznos lehet az illóolajos fürdő. Ilyenkor a már említett oldószerek (tej, méz) segítségével oldhatóvá tett olajat öntjük a vízbe. Az illat sem utolsó, nem beszélve a hatásról, amit akár a narancsbőr, a rosszkedv vagy a hüvelygombásodás ellen elérhetünk.


Sokoldalú kedvenceidet természetesen testápoló szereidbe is belekeverheted, akár illatuk, akár hatásuk miatt. Ha pedig masszázsra készülsz, válaszd valamelyik, szintén kapható bázisolajat (avokádó, mandula, szőlőmag stb., és ebbe vegyítsd a kívánt illatot).

Fontos tudni:
Az illóolajok töménységük miatt nagyon erős hatásúak. Ezért terhesek, epilepsziások és kisgyermekek esetében nagy körültekintéssel bánjunk velük!





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top