Egyéb

Tihany

A Tihanyi-félsziget, nemcsak a Balaton, de Magyarország egyik gyöngyszeme is. A táj képét a vulkanikus erõk évmilliókkal ezelõtt alakították ki. A krátermaradványokban jött létre a Balaton vízszintjénél magasabban fekvõ két tó: a Belsõ- és a Külsõ-tó.




A geológiai érdekességek mellett Tihanyban ritka növény-, és állatvilág található, ezért 1952-ben, Magyarországon elsőként nyilvánították tájvédelmi körzetté a területet. Az óvári részen láthatók a görög-ortodox remeték által épített barlanglakások, és ettől nem messze Tihany egyetlen forrása, a Ciprián. A települést először 1055-ben említik az oklevelek, ekkor I. András királyi temetkező hellyé nyilvánította a félszigetet, és egy bencés apátságot alapított itt. Ebben őrzik az apátság alapítólevelének másolatát, amely egyben a legrégebbi nyelvi emlékünk. A barokk stílusban újjáépített templom Király kriptájában nyugszik az 1060-ban elhunyt alapító uralkodó. Az apátság történelmi érdekességei mellett csodálatos kilátásban is lehet részünk, majd a Pisky-sétányon továbbhaladva érjük el a Fazekas-házat. A Fazekas-ház mellett található a szabadtéri múzeum, a Skanzen. A sétány végén a Visszhang-dombhoz érkezünk.





A templom fala által visszavert visszhang még ma is hallható, bár a beépítések csökkentették hangerejét. A közelben található Babamúzeum 250 babának ad otthont. A fentieken túl, számos rendezvény vonzza a bel- és külföldi turistákat. Nyáron bortúrák, kirándulások, az esti apátsági koncertek, az Augusztusi Tihanyi Ünnepi Játékok, ősszel a Szüreti Napok teszik színessé a tihanyi nyarat.

A környéken számtalan látnivaló vonzza a turistákat: Aszófő Vörösmáli pincesora, Örvényes ma is működő vízimalma, szív alakú sírkövek Balatonudvariban, a dörgicsei templomromok és a túrázási lehetőségeket kínáló Nivegy-völgyi települések: Szentantalfa, Szentjakabfa, Óbudavár, Balatoncsicsó és Tagyon.

TOURINFORM Tihany
8237 Tihany, Kossuth L. u. 20.
Tel./Fax: (06-87)-448-804

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top