Egyéb

Télen virágzó szobanövények

Tél ide vagy oda, nem muszáj lemondanunk a szép, nyíló virágok látványáról. Szobanövényeink között akadnak, melyek éppen télen hozzák virágaikat.

Ciklámen

Tömött alakjukkal, gyönyörű, hosszú száron ülő, hátrahajló pártájú virágaikkal, ezüst mintás leveleikkel igazán dekoratívak. Ősztől tavaszig bőségesen nyílnak fehér, rózsaszín, piros vagy lila virágai. Egyes típusoknál nagyok és fodrosak, másoknál kicsik és illatosak.







Ciklámen
Fényigény:
Világos, közvetlen napfénytől védett hely.

Hőigény:
A hűvös 12-16 °C-os helyet kedveli a legjobban. A magasabb hőmérséklet lerövidíti virágzásának tartalmát.

Vízigény:
Tartsuk a földjét mindig nedvesen. Növekedési időszakban a cserepet helyezzük vizet tartalmazó tálba, fél óra után vegyük ki és hagyjuk lecsepegni. A virágzási időszak befejeztével fokozatosan csökkentsük az öntözést.

Páratartalom:
Magas páratartalom. Állítsuk kavicsos tálcára, vagy vegyük körbe nedves tőzeggel.

Betegségek:
Fényszegény, nyirkos helyen előfordulhat szürkepenész-megbetegedés.

Kártevők:
Fonálférgek és levéltetvek támadják meg előszeretettel.


Guzmánia

A növény a bromélia félék családjába tartozik. A lakberendezők elengedhetetlennek tartják a modern dekorációs terveik megvalósításához, de a kezdő szobakertészek elriadnak tőle, mert úgy hiszik, hogy ennek a gyakran színpompás növénynek a nevelése meghaladja a képességeiket. De ebben tévednek, hiszen kevés növényfaj van, aminek egyszerűbb lenne a gondozása, mint a broméliáknak. Télen igazán szép, ekkor hozza színes virágait a tőlevélrózsa közepén. A levelei puhák, fényesek és sima szélűek, elérhetik a 45 cm hosszúságot és a 3 cm szélességet is. A tényleges virágzata apró, sárga virágokból áll, amit körbevesznek a narancs vagy vörös színű fellevelek.







Guzmánia
Fényigény:
Egész évben világos szűrt fényt igényelnek, óvjuk a közvetlen napsütéstől.

Hőigény:
Virágoztatásához magas, 24 °C szükséges, de a már virágokban álló egyedeknek elég a szobahőmérséklet is.

Vízigény:
A földjét tartsuk mindig nedvesen, de ne vizesen, mert a túlöntözés végzetes lehet a növény számára. Két öntözés között hagyjuk a földjét kiszáradni. A központi levélrózsában mindig legyen víz. Ügyeljünk rá, hogy a víz nem lehet kemény. Ha a háztartásunkban kemény víz van, akkor öntözzük esővízzel.

Páratartalom:
Magas páratartalmat igényel, ezért nyáron permetezzük a leveleket. Ugyanakkor a túlzott páratartalom levélfoltosodást okozhat. A leveleken keresztül történő tápanyagfelvétel megszokott ennél a növénynél, ezért rakjunk időnként a permetezőbe oldott műtrágyát.

Betegségek:
Az erős napsugárzás vagy a vashiány levélszáradást okozhat.

Kártevők:
A pajzstetvek gyakran károsíthatják.


Pentasz

Levelei kicsit szőrösek, hajtásai hamar felnyurgulnak, ha a hajtáscsúcsokat nem csipkedjük ki rendszeresen. Ne engedjük, hogy 40-45 cm-nél magasabbra nőjön. A szárak végén kifejlődő nagy, bogas virágzata lehet fehér, rózsaszínű, mályvaszínű, piros vagy lila. A virágok szeptember és január között jelennek meg. könnyen nevelhető, ha télen 16 °C-on tartjuk, márciusban pedig az átültetés előtt visszavágjuk a szárait.
 
Fényigény:






Pentasz
Világos hely, némi közvetlen napsütéssel.

Hőigény:
Átlagos meleget igényel, télen legalább 12 °C-ot.

Vízigény:
Tartsuk a földjét mindig nedvesen, télen kevés vízzel is beéri.

Páratartalom:
Kedveli a párás levegőt, ezért időnként permetezzük.

Betegségek:
Kevés fény esetén felnyurgul és nem hoz virágot.

Kártevők:
Nem ismertek.

Primula

Decembertől áprilisig virágzik, a virágok hosszú, egyenes tőkocsányon nyílnak. Színük lila, rózsaszín, vörös és fehér lehet. A virágok egymás fölött a tőkocsányon nyílnak, így a virágzat szinteket képez. Tartsuk a növényt jól megvilágított, huzatmentes, naptól és melegtől védett helyen. Távolítsuk el a hervadt virágokat, és rendszeresen kezeljük tápoldattal.







Primula
Fényigény:

A lehető legtöbb fényt kapja, közvetlen napsütés nélkül.

Hőigény:
Hűvös, a virágzási idő alatt 13-16 °C.

Vízigény:
Tartsuk a földjét mindig nedvesen a virágzási idő alatt.

Páratartalom:
Időnként permetezzük a leveleket. Száraz meleg helyiségben tegyük a cserepet nedves kavicsra.

Betegségek:
Túl hideg és nedves környezetben rothadást figyelhetünk meg.

Kártevők:
Nem ismertek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top