Egyéb

A szemek

A közmondás szerint a szem a lélek tükre. Mindennapi tapasztalataink is alátámasztják ezt a megfigyelést. Érzelmeink talán leggyorsabban tekintetünkbõl állapíthatóak meg. Vannak tekintetek, melyeket kerülünk, mert úgy érezzük, hogy a másik a vesénkbe lát. Mások mágnesként vonzanak.




A középkorban – és később is – sokan féltek a “szemmel veréstől”, attól, hogy a másik tekintete rontást hozhat rájuk.

A szem az agyunk után a legösszetettebb szervünk. Izmok és idegsejtek bonyolult hálózata, melyek működésének megértése ma is kutatások alapját képezi.

A szemnek, mint az arc többi részének, ideális esetben összhangban kell lennie az arc egészével. Az ideális szem tehát nem túl nagy, sem túl kicsi, nem dülled ki, és nem beesett. A két szem harmóniát sugároz, ha vízszintesen áll, egy szinten. Előrenézéskor a szembogarat fent és lent kissé takarja a szemhéj, így nem látszik az írisz alatt vagy fölött a szemfehérje. Az oldalt látható szemfehérje tiszta, fehér, nincs rajta elszíneződés, foltok, nem látszanak az erek. Egy ilyen szempárba nézve az az érzésünk támad, hogy tulajdonosa derűs, boldog, becsületes és megbízható.







Diana hercegnő
A szem egyik leggyorsabban megfigyelhető tulajdonsága a fényesség vagy a fény hiánya. Ezt természetesen befolyásolhatják betegségek, az életkor, de leginkább a hangulatváltozások. A csillogó, élénk, élettel teli szemek mintegy a belső tüzet vetítik ki, tulajdonosukat értelmes, eszes embernek mutatva. A fénytelen szemek a belső energia hiányáról, fáradtságról, esetleg tompa, lassú felfogásról árulkodnak. (Diana hercegnő varázsát sokan tulajdonították csillogó





Thomas Hobbes
szemeinek.) Suetonius azt írta A caesarok élete című művében, hogy Augustus szeme “tiszta és csillogó volt, és szívesen hitte, hogy isteni fénnyel ragyog: élvezettel töltötte el, ha akire ránézett, lehajtotta a fejét, mint akit elvakított a nap”. John Aubrey pedig Thomas Hobbes filozófusról írta, hogy “… jó szeme volt, mogyoróbarna, csupa élet és szellem, mindvégig. Ha beszélgetésbe merült, az élet eleven tüze izzott a szemében.”





A csillogó szemek energiát és az életben elérhető sikerekre való vágyat mutatnak. Akinek átható a tekintete és uralkodni is tud rajta, az biztosan szép sikereket ér el. Aki azonban nem tud uralkodni a tekintetén, az az élet egyéb területén is önuralomhiánnyal küzd. Bár sikerorientált, nincs elég kitartása, így nehezebben boldogul.






A szemfehérje tisztasága nyugalmat, derűt, megbízhatóságot sugall. A sárgás vagy foltos elszíneződés betegséget és aggodalmat jelez.
A szem fehérjében látható pötty a kínaiak szerint annak a jele, hogy az illető nem tud bánni a pénzzel. A szemfehérjén látható erek pedig nyugtalan lélekről és zavaros gondolkodásról tanúskodnak.






Adolf Hitler


Az írisz alatt kilátszó szemfehérje ami miatt az írisz szinte “lebeg” bizonytalan, negatív, belső zavarokkal küzdő én-ről árulkodik. Az ilyen ember nem megbízható, önmagára és másokra nézve is veszélyes. Adolf Hitlernek is ilyen szeme volt, ám akik találkoztak vele, azt is megemlítik, hogy kék szeme szinte hipnotizáló fénnyel csillogott.






Sokkal ritkább, hogy a szemfehérje nem az írisz alatt, hanem fölötte látszik ki. Ez igen negatív jel. Az ilyen szempár tulajdonosa szeret szenvedést okozni másoknak. Ez és az előző típus ritkán él meg magasabb életkort, ha mégis, akkor általában magányosan.






Ha a szem annyira dülledt, hogy a szemfehérje alul és felül is kilátszik, biztosan betegséggel van dolgunk. A pajzsmirigy túltengése okozza a Basedow- kórt, mely ingerlékeny, ideges állapotot okoz.


A vízszintestől eltérően a szemek állhatnak felfelé vagy lefelé.






A külső sarkával felfelé mutató szem büszke, néha önhitt embert mutat, aki extrovertált, energikus, mindenből a legtöbbet szeretné kihozni.






Ha lefelé áll a szem, az tisztességes, jóindulatú személyre utal, akit azonban könnyű becsapni, mert mindent elhisz másoknak.






A szem sarkából kiinduló ráncokat, az úgynevezett “szarkalábakat” az öregség jelének tekintik, pedig a szemkörnyék bőre a legérzékenyebb az arcon, innen már fiatalon kiindulhatnak a kisebb ráncok. Ezek növekedési iránya jellemző az emberre. A felfelé, a homlok felé ívelő szarkalábak szerencsés életet, boldog házasságot jövendölnek. Ha lefelé ível a szarkaláb, az negatív jel. Anyagi problémákat, nehéz házasságot jelenthet. Ha a szarkalábak felfelé és lefelé is álnak, egymást keresztezve, azt jelenti, hogy tulajdonosuk szeret vitatkozni, a saját feje után megy, nem szívesen fogadja meg mások tanácsát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top