Egyéb

A szemöldök

A szemöldökök képezik az arc felsõ és középsõ zónája közötti határt. A szemöldök színe, vastagsága és íve sok mindenrõl árulkodik.





A biológusok szerint a szemöldök védelmi szerepet tölt be, a homlokról lecsorgó izzadságot fogja fel és tartja távol a szemektől. Ehhez megfelelően vastagnak és hosszúnak kell lennie. Tehát biológiailag sem tökéletes az a szemöldök, mely ezt a funkciót nem képes betölteni. A túl vékony vagy rövid szemöldökhöz hasonlóan a túl vastag, túl hosszú esetleg összenőtt szemöldök is zavarokra utalhat. Az állandóan változó divat sok nőt késztet arra, hogy szemöldöküket kiigazítsák, fessék vagy tetoválással hangsúlyozzák. Ezzel harmonikusabbá tehető az arc, az esztétikai hatást fokozhatja, de az arcelemzésnek a szemöldök eredeti vonalát kell figyelembe vennie, amennyiben az még meghatározható.







Joan Blondell
Az ideális szemöldök az arc többi részével egyensúlyban van, nem túl hangsúlyos, de nem is észrevétlen. Félkörben ível a szemek fölött, a szem belső sarkánál vastagabb, kifelé vékonyodik, színe a haj színével megegyező. Ilyen szemöldöke volt az 1930-as évek ünnepelt filmcsillagának, Joan Blondellnek.

 






Frank Sinatra

Frank Sinatra túlságosan kicsi szemöldöke azonban nincs harmóniában arcának többi részével. Egyenesen nő, nem ívelt, rövidebb, mint a szemek és színe is eltér a hajszínétől. Mindez magányosságra, a meleg emberi kapcsolatok hiányára utal. A rövid szemöldök alacsony intellektuális képességeket jelez. Sinatra arca egyébként is diszharmonikus, az arc három zónája más-más nagyságú.






Mivel a szemöldök vonala választja el egymástól az arc felső és középső zónáját, a középen összenőtt szemöldök arra utal, hogy viselőjénél a szellemi – felső zóna – és emberi – középső zóna – el van választva egymástól, a kettő közt nincs hatás. Az ilyen személynek nem túl fejlett a lelkiismerete.







Az erős szemöldök erős én-t takar, viselője nyomot akar hagyni maga után, vezető pozícióra tör. Ha a szemöldök nem szelíden ívelt, hanem középen, egy pontban “kicsúcsosodik” az függetlenségre és erős akaratra utal. Az ilyen ember mindig a maga útját járja, cselekedeteit nem teszi függővé mások véleményétől.





A szemöldökünk lehet alacsony vagy magas állású. A szemre szinte ráülő, alacsony állású szemöldök óvatos, számító embert rejt, a túlságosan magas állású szemöldök tulajdonosa ezzel szemben teljesen felelőtlenül, meggondolatlanul viselkedik. Az ideálisan szelíd íveléstől eltérő szemöldökvonal is sok mindent elárulhat a viselőjéről. Az egyenes szemöldök például fantáziátlan, de egyenes jellemű, gyakorlatias emberre utal. Ha a szemöldök felfelé ível, és az ív nem tér vissza a szemek külső sarkához, egoista, rosszindulatú, haragos természettel találkozhatunk. Ezzel szemben ha a szemöldök külső vége a szokásosnál erősebben görbül lefelé, az félénkségre, önbizalomhiányra utal. A szemöldök íve mellett a szőrszálak sűrűsége és növekedési iránya is fontos. A vastag, bozontos szemöldök agresszív jellemet mutat. 






Cesare Lombroso leírása szerint főként gyilkosoknál és erőszakos nemi közösülést elkövető bűnözőknél figyelhető meg a bozontos szemöldök. A felfelé növő szemöldökszőr azonban elszánt embert jelez, aki keresi a kihívásokat. A divat változásaitól függetlenül arra is figyelnünk kell, hogy a saját vagy mások arcát olvasva értékeljük az egymás hatását erősítő vagy gyengítő illetve az egymásnak ellentmondó jegyeket. Egy arcvonás elárulhat egy jellemvonást, de meglehet, hogy csak hajlamra utal, mellyel viselője küzd vagy már leküzdött magában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top