Egyéb

A tó télen

Az épített sekélyebb tavakat le kell engedni, mielõtt beáll a tél, a mélyebbek azonban nem kívánnak víztelenítést a hideg évszakban sem. Ezek befagyott, természetes látványát ezért a havas téli kertben is csodálhatjuk. A nagyobb tavak pedig még korcsolyázásra is lehetõséget adnak.





Tél előtti ötletek

Mint már korábban szóltam róla az 1-1,5 méter mélységet elérő tavat télre nem kell vízteleníteni, ha ennél sekélyebb a tavunk, gondoskodni kell a víz eltávolításáról, mert ha a víz megfagy benne, könnyen szétreped. Ennek legegyszerűbb módja, ha kiszivattyúzzuk. Másik módja az ürítővezetéken át való víztelenítés. Ebben az esetben még a fólia lefektetése előtt a tómeder legmélyebb pontjától indulva kell beiktatni egy vezetéket, amelyet vagy a csatornába lehet bekötni, vagy szikkasztóba lehet elvezetni. Nagyon ügyelj azonban arra, hogy az átlyukasztott fólia jól körbe legyen szigetelve, mert különben el fog szivárogni a tó vize. Ha görgetegköveket helyeztél el a mederben és a tó oldalfala nem túl meredek, akkor a kövek a fagy hatására kifelé, fölfelé fognak csúszni, így megvédik a fóliát a szétfagyástól.





Ha nagyobb a tó, azaz nem kell leereszteni, de tartósan kemény hideg van, úgy is védekezhetsz a fagy ellen, hogy beledobsz hungarocell darabokat, amelyek ellensúlyozzák a jég tágulását.






Lefolyóval egyszerűbb


Aki szeretné megspórolni az őszi szivattyúzást, kis szakértelemmel lefolyót is készíthet. Ehhez az alapgödör kiásása után a meder legmélyebb pontjától egy kb. 2 méter hosszú lejtős árkot, majd az árok végén egy fél méter széles, egy méter mély „emésztőt” kell ásni. Bár, ez a módszer macerásabb és drágább is lehet.





1.
A tótól a gödör közepéig – a konyhai lefolyókhoz használt – szürke PVC-csövet fektetünk, majd a gödröt egy rétegben homokkal vagy apró kaviccsal töltjük fel. Ügyeljünk arra, hogy a homok legalább 20 centiméterrel a cső kivezetése alatt érjen véget. A maradék részt nagy szemű kaviccsal töltsük ki, a tetejét pedig földdel fedjük vissza.
2. A cső tó felőli végére egy könyökelemet illesztünk, és a szigetelőfóliával körberagasztjuk. 
3. A meder kialakítása után ebbe a könyökbe egy újabb csődarabot helyezünk úgy, hogy a homokágy fölé nyúljon. Iszapfogónak megfelel egy műanyagtányérból készült karima.
4. A kész lefolyót parafadugóval bedugaszoljuk, majd kaviccsal eltakarjuk. Tisztításkor így már csak a dugót kell eltávolítani, és a víz magától elszivárog.
Ezzel az építés végére értünk, már csak a partra kilógó fóliaszéleket kell a kiásott földdel beborítani. Legutolsó lépésként elkészítjük a terméskő szegélyt, vagy növényágyakat, hogy ezzel is vadregényesebbé tegyük a tavat és a tájat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top