Egyéb

Álmok szárnyán

A tudományos magyarázat szerint az álom nem más, mint tudattalan tartalmak képi és - esetleg - hangi megjelenítése a tudatunkba való bekerülés útján. A másik magyarázat szerint: az álom szellemvilágunk egyik kommunikációja a háromdimenziós fizikai valósággal.




Egy éjszaka folyamán átlagosan 4-5 – alkalommal álmodunk, csak legfeljebb nem emlékszünk azoknak tartalmára. Tudományosan bizonyított tény, hogy mindez általában alvási ciklusunk REM (Gyors Szemmozgásos Szakasz) állapotában történik. A nem REM állapotban álmodott álmok vizuálisan kevésbé telítettek, jobban hasonlítanak a hétköznapi történésekre. A REM alvási fázist használják egyébként a relaxációs tanulások esetében is.

Bizonyára sokan tapasztalták, hogy előfordulhatnak egyetemes szimbólumok az álmainkban. Ezeket is csak az egész



eseménysort figyelembe véve lehet a maguk teljességében értelmezni. Bár fontos kiemelni, hogy nem hordozhatja ugyanazt a jelentést, például egy autó megjelenése egy olyan ember álmában, akit még soha nem ért baleset, mint annál, aki már elszenvedte azt. Sőt, a jelkép egyazon személyiségen belül is megváltozhat egy ilyen nem várt esemény bekövetkezte után. Éppen ezért értelmezhetők nehezen az álmok az álmoskönyvek alapján.

Az álomfejtők szerint az álomfejtésnek létezik tanulható mechanizmusa. Vagyis az álomfejtőnek nem kell tehát ismernie azt a személyiséget, akinek álmait próbálja megfejteni. Egy orvosnak sem szükséges páciensét ismernie ahhoz, hogy betegségének diagnózisát felállítsa. Ámbár igaz, hogy az adott illetőről szerzett korábbi tapasztalatok mindkét esetben egy mélyebbre látást is lehetővé tehetnek.





Az álomfejtés hasonlít egy képsorozat értelmezéséhez, azzal a különbséggel, hogy itt a ‘kép’ egy ‘részével’ verbálisan is lehet kommunikálni. Álmaink megfejtésével egy magasabb önismeretre tehetünk szert. Az önismeretet itt abban a megvilágításban kell értenünk, hogy lelkivilágunkat illetően olyan információk birtokába jutunk, amelyekről eddig fogalmunk sem volt, és nem abban, hogy tudjuk melyek a jó, vagy rossz tulajdonságaink. És ez mind kivétel nélkül építő jellegű a személyiségünkre nézve. Éppen ezért öntudatosabbakká, nyugodtabbakká és kiegyensúlyozottabbakká válunk, valamint következtetéseket tehetünk a jövőnket illetően.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top