Egyéb

Játéktörténeti kiállítás

"Játszani jó! - Történelmi barangolás a játékok birodalmában" címmel játéktörténeti kiállítás látható a Budapesti Történeti Múzeumban. Képzeletbeli idõutazásra invitálunk, amelybõl megtudhatod, hogy mivel játszottak a régi görög gyerekek.




Közeleg a Karácsony szent ünnepe. A feldíszített fa alatt a sok szép ajándék között játékok örvendeztetik meg a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt. Vajon hogyan, mivel játszottak a különböző korokban a fiúk és a lányok? Miképp szórakoztak az idősebbek?

Képzeletbeli időutazásra invitáljuk a tárlatlátogatót, hogy megismerkedjünk egy-egy játéktípus történetének alakulásával. A régi idők játékos kedvéről tanúskodnak a megmaradt őskori, római kori és középkori régészeti tárgyak, a csodálatos 16-18. századi iparművészeti alkotások, a természeti anyagokból készült leleményes népi játékszerek, a képző- és iparművészeti ábrázolások. Találunk a kiállításon házilagos kivitelű, otthon készült darabokat és a 19-20. századi háziipar, illetve gyáripar termékeiből is egyaránt. A híres történelmi személyiségek is kedvelték e nemes mulatságot – amint azt a feltehetően Apaffi Mihály tulajdonából származó ostábla, I. József libajátéka vagy Kossuth Lajos sakkja igazolja.

Az utolsó teremben látogatóinknak lehetőségük nyílik arra is, hogy letelepedjenek egy kicsit játszani.

Megtekinthető: 2003. november 26.2004. február 16.

Budapesti Történeti Múzeum (1011 Budapest Szent György tér 2., Budavári Palota E épület)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top