Egyéb

A vaginizmus

Fiatal, harminchoz közeledõ csinos pár jelentkezik nálam. Szemérmes beszámolójukból (évek óta nem megy a szex…), csak nehezen jövök rá, mi is a probléma. A nõ hosszú idõ után is szûz.





Egyáltalán nem egyedi, ha nem is mindennapos dolog, hogy egy együtt élő párnak nem sikerül az aktus. Sok pár ettől még él szexuális életet, ki is elégül, de behatolás nélkül! Néhány esetben a sok kudarc miatt már csak nyűg a szex, és szép lassan el is marad. Aztán akkor kerül elő újra a probléma, amikor gyereket akarnak.

Mi is ez a gond? Ez a vaginizmus, ami nem más, mint a hüvely és a medenceizom görcsös összehúzódása, ami a nemi aktus kísérletére történik. Néha megfigyelhető ezzel egy időben a combok reflexszerű összezárulása, a hasizmok görcsös összerándulása is.

Több fokozatát különíthetjük el:
1. Ha a férfi nemiszerv hüvelybe való bevezetésekor jelentkezik. Sok esetben annyira erős a félelem, hogy már a nőgyógyászati vizsgálatot is lehetetlenné teszi, sőt a nő saját magának egy tampont, kúpot sem képes felhelyezni.
2. a reakció már érintésre, vagy a bevezetési póz felvételekor is bekövetkezik,
3. a nemi aktus ill. a nőgyógyászati vizsgálat elképzelésére is.





Ennyit a definícióról…, de miről is van szó?
A vaginizmus mindig pszichés eredetű, szorongás, sőt néha már fóbiás félelem van a háttérben. És a szorongás mitől van? Ennek több oka lehet. A pszichés eredet összefügghet a szűzhártya átszakításától, ill. a fájdalomtól való félelemmel. Egy 26 éves páciensem, úgy beszélt a szüzessége leendő elvesztéséről, mint egy foghúzásról, amin jó lenne már minél hamarabb túl lenni. Amikor az eredményes beszélgetések hatására sikerült, csak ennyit mondott: „Ha tudtam volna, hogy ez nem is annyira fáj, már rég megtettem volna”.





Sok esetben viszont a személyiséget is fel kell „növeszteni”. Hiába nőies, csinos egy lány, ha a lelke mélyén még kislány. Egy kislánynak pedig szűznek kell maradni! Ezért lehet az, hogy a petting alatt magas szexuális izgalmat is el tud érni, az orgazmust is átéli, de ha a partnere pénisze a hüvelyhez közeledik, elmúlik a varázs, megszűnik a nedvesedés, az izgalom, és beáll a görcs.

A beszélgetések során sok esetben kiderül, hogy a fizikai fájdalomtól való félelem mögött valós emlék húzódik. Ilyen lehet egy gyerekkori baleset, vagy egy szerencsétlen kamaszkori nőgyógyászati vizsgálat.

A legérthetőbb a terhességtől való félelem, ami szintén lehetetlenné teszi a szeretkezést. S ebben sajnos sokszor az a faramuci, hogy van, amikor hiába kezd a lány fogamzásgátlót szedni, a szorongása ettől nem múlik el automatikusan. A szorongás ugyanis legtöbbször irreális, az illető a józan eszével tudja is, sőt kineveti saját magát, de mégis…

A tünetet persze a partner nem megfelelő magatartása is kiválthatja, fenntarthatja (nemcsak szexuális magatartása), ügyetlensége, túlzott engedékenysége vagy éppen agresszivitása, szexuális kulturálatlansága. Sőt, egy korábbi lelkileg traumás kapcsolat után a félelem át is vihető a következő kapcsolatba!





A felsorolt helyzetekben a nőnek oly „sikeres” a védekezése, hogy évekig szűz is marad.
Van viszont az eseteknek egy olyan csoportja, ahol a nő már nem szűz, élvezetes, szexuális életet élt már, és egyszer csak mégis „beütött a ménkű”. Ez lehet kapcsolati gond, lehet egy nőgyógyászati betegség /gombásodás, gyulladás stb/. Az utóbbi helyzetben a szeretkezés a viszkető, fájdalmas érzés miatt egyre fájdalmasabb lesz. S ki az, aki nem kerülné el a következő fájdalmas helyzetet? A személyiség nagyon is tudja a dolgát, kialakul a másodlagos vaginizmus.





A változó korra jellemző vaginizmus is a libidó csökkenésének, a nedvesedés hiányának köszönhető. Viszont itt is hangsúlyozom, hogy ez nem törvényszerű, és a nemi vágy sem kötelezően csökken. Általában, ha egy nő szexuális élete korábban sem volt élvezetes, a változás kora jó „alibi”, hogy be is fejezze. Viszont, akinek fontos marad a nemi élet, továbbra is élvezheti. Az esetleges elégtelen nedvesedést könnyen lehet orvosolni, ha a pár síkosító zselét használ. A szorongás enyhébb fokánál különben minden korosztálynak tanácsolom, hogy még mielőtt kialakul a behatolástól való teljes félelem, használjon ilyet.

A már kialakult vaginizmus pszichoterápiával kezelhető. Sokszor sok időt igényel a szorongás feloldása, a kudarcok feldolgozása, viszont ha valaki minél tovább halogatja a kezelést, annál makacsabb a tünet, és annál nehezebb megoldani!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top