Egyéb

Kenderkóc Hagyományõrzõ Kézmûves Mûhely és Szélkiáltó koncert

Egésznapos programmal várják a családokat a Millenárison. Óriástáblás, ügyességi és logikai játékok, bábszínház.

Kenderkóc Hagyományőrző Kézműves Műhely, óriástáblás, ügyességi és logikai játékok – bábszínház és koncert

Február 22., vasárnap, 10:00-17:00
Belépő: 300 HUF
Millenáris – Fogadó-Földszint
Cím: 1024 Budapest, Fény u. 20-22. • telefon: +36 1 438 5312 • telefax: +36 1 438 5320 • millenaris@millenaris.hu


Program:
11.00 Szélkiáltó koncert
16.00 Gabalyda Bábszínház: Kolontos Bandi

Családi jegy: 600 Ft

A résztvevővkről:

A Gabalyda Bábszínház Medvecz J. Attila egyszemélyes vásári, utcai, családi bábszínháza. Bábkomédiák az egész családnak, s mindenkinek, aki arra jár. Az előadások mindig házhoz mennek, mindenhol játszhatók. A fontos, hogy a Tisztelt Nagyérdemű nevessen, mókázzon, táncoljon. Mert ugyanis lehetőség szerint a produkció végén a táncos lábúakat táncház várja. Egy moldvai kecskésre lehet ropni, melyhez a zenét a Tatros zenekar lemezéről szólaltatjuk meg. Természetesen az előadások élő muzsikával is megtekinthetők a Cserefa zenekar jóvoltából.

A Gabalyda Műhely nem más, mint játszóház kicsiknek, nagyoknak. Igazi alkotóműhely, melyben megtalálható az agyagozás, korongozás, papírmerítés, gyertyamártás. Gyarmathi Zsuzsa okleveles fazekas irányításával készítheti el mindenki álmai csodáit.

A Gabalyda Vursli gyermektáborok, strandok csoportos és családi vetélkedőinek kedvenc játéka. 6 – 8 pályából álló mókás, ügyességi játékgépekkel mérhetik össze vidámságukat a résztvevők.


********

A SZÉLKIÁLTÓ együttes 1974-ben alakult a Pécsi Tanárképző Főiskola magyar-ének szakos hallgatóiból.






Részlet az együttes honlapjáról:

“Énekelt verseket adunk elő akusztikus hangszereken, a versekhez a zenét mi írjuk. A klasszikus hangszer-összeállítás miatt (hegedű, gordonka, gitár, furulya, ritmushangszerek) alapvetően kamarazenei hangzás jellemzi az együttest, de a groteszk hangvételű versek megzenésítéséhez használunk mindenféle más “hangszereket” is. A jelenlegi felállásban 1995 óta dolgozunk együtt.

Együttesünknek az 1983-as “Ki Mit Tud?” vetélkedő hozta meg az első jelentős sikert, ahol kategóriánkban megnyertük a versenyt. A Magyar Televízió azóta több önálló filmet, illetve sorozatot készített velünk.


További következményként 1986-ban megjelenhetett az első önálló kislemezünk és rögtön utána a Hungaroton Hanglemezkiadó irodalmi osztálya megjelentette az együttes első nagylemezét, KESERÉDES címmel. Azóta – több audio és videokazetta mellett – két további hagyományos nagylemezt és két CD-lemezt készítettünk.


Műsorainkkal Európa számos országában megfordultunk. A magyar és a világirodalom kortárs és klasszikus költőinek verseit énekeljük felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.


Célunk talán csak annyi: minél többen hallgassanak verseket a mi előadásunkban, és így talán még az is elő fog venni otthon egy verseskötetet, aki különben nem tenné. Pályánk elejétől kezdve több költő is a barátságába fogadott bennünket, talán azért, mert nekik is fontos, ami a verseikkel történik, amikor elhangzanak egy-egy Szélkiáltó koncerten. Különösen fontos ügyünknek tartjuk a Pécsett élt és élő költők műveinek bemutatását a szélesebb közönségnek.


1999. szeptember elején Pécs városa megtisztelt bennünket a PRO COMMUNITATE díjjal, amelyet a város ünnepe alkalmából a Pécsi Nemzeti Színházban vehettünk át.


Az 1999. évi KÍGYÓS SÁNDOR-DÍJAT a Szélkiáltó együttes kapta. A díjat a tizenöt éve, fiatalon elhunyt Kígyós Sándor szobrász, népművelő és zenész barátai és volt munkatársai alapították a szobrász halála után. Azóta minden évben egy olyan ember kapja, akinek a tevékenysége, pályája képviseli Kígyós Sándor szellemiségét, aki egy személyben volt művész és kultúra-közvetítő népművelő, és korai halála ellenére is mindkét területen teljeset alkotott. 1999-ben első alkalommal ítélték oda egy közösség részére.


A díjat 2000. január 11-én vehettük át az alapítóktól a Budai Várban.”

http://www.gabalyda.gyor.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top