Egyéb

Francia eklektika

Vannak helyek, házak, amelyekre ha rátalálunk, rögtön tudjuk, hogy ott akarunk élni. Vannak emberek, akiket ha megismerünk, és megismerjük az otthonukat, rögtön tudjuk, hogy elválaszthatatlanok. Ilyen helyen – akár a most bemutatásra kerülõ otthonban is – érezzük azt a különleges légkört, azt a harmóniát, amire csak ennyit mondhatunk: jó itt lenni.






Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

A Párizsból frissen hazaköltözött textiltervező hölgy és zeneszerző férje sokáig keresgéltek, amíg megtalálták jelenlegi lakásukat fent, a budai hegyekben, magasan a város felett. A francia főváros belvárosában éltek eddig, a nagy forgatagban, lüktetésben, zajban. Az országváltással együtt szerettek volna életmódot is változtatni, főleg azért, mert elérkezettnek látták az időt a családalapításra, és leendő gyermekeiknek nyugodt, természethez közelibb otthont akartak biztosítani. Így választásuk fő szempontja volt a kert, a terasz, a jó levegő és a panoráma. Legalább harminc különböző lakást néztek meg, mire rátaláltak arra, amit kerestek.








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

Mihelyt beléptek az ajtón, azonnal tudták, hogy ez az igazi… A látogatás után a fiatalok beültek egy kávézóba, és döntöttek. Nem alkudoztak, rögtön lefoglalták a lakást. Túl azon, hogy a budai hegyek látványát soha sem lehet megunni, a választás mellett szólt a csaknem hatméteres belmagasság és a kerti úszómedence is. Az organikus stílusban épült társasházban ez a kétszintes lakás a félköríves tető alatt húzódik meg. A tulajdonosok barátaikat, a Charmet+Gal belsőépítészeti stúdió szakembereit bízták meg az új lakás berendezésével. A cég tervezőpárosa a francia stílusú enteriőrtervezést képviseli Magyarországon, így nem véletlen, hogy házigazdáink őket bízták meg otthonuk kialakításával.
Az ajtón belépőt a nappali, étkező és konyha egybenyitott tere fogadja. Az íves gerendák látványa megtöri a mennyezet fehérségét, és szinte határvonalat húz a külvilág és a belső tér között. Harmónia uralkodik a térben. A nappali több funkciót is betölt, ám ezeket úgy kellett elválasztani, hogy meg ne törjék a nagy, központi tér impozáns látványát. A falak fehérek maradtak, azért, hogy az ívelt fagerendák vonaláról – mely a nagy tér légiességét és tágasságát még jobban kiemeli – semmi se vonja el a figyelmet. A színeket a bútorok, a tárgyak, a textilek és a növények képviselik itt. A Franciaországból származó, régi bútorok és kiegészítők nagyszerűen megférnek az új és a már klasszikusnak számító, formatervezett darabokkal, hisz éppen ez az eklektika az, ami a francia lakberendezést jellemzi, és olyan egyedülállóvá teszi.


 








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!
Főszerepet játszik a belső térben, akárcsak a tulajdonosok életében a tágas konyha, hiszen a francia-magyar pár sokszor fogad vendégeket. Fontos volt ezért, hogy a munkapult mellett akár két vagy több ember is kényelmesen dolgozhasson. Ez a pult a tálaló szerepét is betölti, így nem kell ki-be szaladgálni a tálakkal, főzés közben pedig kényelmesen el lehet beszélgetni a meghívottakkal, és senki sincs kizárva a társalgásból. Az étkezőasztal üveg-fém kombinációja különös együttest alkot a régi ónémet és szecessziós stílusú székekkel, melyeket felújításukkor egységesen feketére pácoltak, és lila vagy méregzöld bársonnyal vontak be. E két szín egyébként meghatározó az egész lakásban. A lila visszaköszön a konyhabútoron és az íróasztalon, a zöld pedig a hálószobában a textileken…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top