Egyéb

Modern térjáték

Visszavonhatatlanul ránk köszöntött a huszonegyedik század az otthonteremtés, a belsõépítészeti tervezés és kivitelezés területén is. A korszerû modernizmus példáival közvetlen környezetünkben is találkozhatunk.






Kattints a képre a nagyobb felbontáshoz!

Ezek maisága nemcsak egyszerűen egy lakás megjelenésében, berendezésében, stílusában jelentkezik külön-külön, hanem egy-egy otthon teljes egészét meghatározza a papírra húzott első ceruzavonástól kezdve egészen a legutolsó részletmegoldásig.


A négylakásos, új építésű társasház földszinti lakásában a közvetlen kertkapcsolat, és a minden helyiségből minden irányban kertre nyíló ablakok miatt úgy éreztük magunkat, mintha egy családi házban vendégeskednénk. A remek hangulathoz hozzájárult még a csodálatos – és a telek elhelyezése révén megnyugtató módon örök – panoráma, meg a városszéli hegyoldal idilli csendje is.


A rend, a kiegyensúlyozottság és harmónia érzete a mintegy száznyolcvan négyzetméteres alapterületű belső térben is szinte kézzelfogható volt. Csak később tudatosult bennünk, hogy még a falakból is áradt, nem is csupán képletesen szólva, hanem valóságosan, a szó szoros értelmében is. Mert a rendhagyó, nagyjából trapéz alakú, kifelé, az utcai homlokzat felé kinyíló alaprajz olyan ésszerű, logikus rendszerbe foglalt belső felosztást, struktúrát kapott, mely a különböző funkciójú tereket ebbe a megnyugtató harmóniába rendezte. Az építészvállalkozó tulajdonos, a HA-VI Ház Kft. vezetője, valamint a belső tervezéssel megbízott szakember, Györbíró Csaba belsőépítész még az alapkőletétel előtt megkezdték ennek a rendszernek a tervezését. Így ez már az építési munkálatok alatt teljesen kidolgozott terv szerint haladhatott. Csakis eképpen valósulhatott meg az a rendkívül következetes koncepció, mely ennek az otthonnak a logikus rendezettségét megalapozza, és egyúttal minőségét, harmóniáját is garantálja.



 








Kattints a képre a nagyobb felbontáshoz!

A trapéz alakot formázó alaprajz egy hármas koordinátarendszerre való tervezést tett lehetővé, funkciók szerint három jól elkülöníthető egységre bontva a belső teret – tudtuk meg Györbíró Csaba belsőépítésztől, a Formavilág Kft. vezetőjétől. Így a központi elhelyezésű bejárattól jobbra és balra szimmetrikusan szerveződnek a terek. Jobbra egy vendégszoba és egy gyerekszoba kapott helyet a hozzá tartozó fürdőszobával, balra a családi intim zóna, a háló, gardrób és fürdőszoba egysége. Szemközt a bejárattal pedig, a száz négyzetméteres terasz és a kert felé nyitottan egy impozáns, többfunkciós lakótér helyezkedik el.  A konyhát, étkezőt és nappalit magába foglaló helyiség vizuálisan az üvegfallal elkülönített, szélfogó szerepét betöltő előtérrel is öszszefügg, s így már a bejárati ajtón való belépés pillanatában tekintetünk átfogja a nappalit, a teraszt és a kertet egészen a horizontig. A tágasságérzetet tehát a tér teljes átláthatósága is erősíti, sőt, túl ezen, a társalgórész süllyesztett elhelyezése is.


 








Kattints a képre a nagyobb felbontáshoz!
A kényelmes fotelekkel berendezett társalgó ugyanis mintegy harminc centiméteres szinteltolással különül el a helyiség többi részétől, s ugyanitt a térhatás érdekében a tervek alapján az álmennyezetet is megemelte a Stukko-Design Bt. kivitelezőcsapata. Ugyancsak a tágasságérzetet erősíti a Marmor 5 Kft.-től rendelt, gyönyörű, egybefüggő, olasz márvány padlóburkolat, mely egyetlen tömbből lapra vágott, gondosan válogatott darabokból készült úgy, hogy erezete teljes szépségében érvényesülhessen. A lapokat fuga nélkül fektették egymás mellé, és a helyszínen csiszolták össze. Hihetetlenül szép, teljesen egységes felületet hoztak létre így, mely önmagában meghatározza az egész lakás eleganciáját, impozáns látványát. Hogy mégsem hideg, hanem kellemes, bensőséges hangulat uralkodik itt – mondhatni, mediterrán életérzés –, az elsősorban a meleg színeknek, a természetes, cseresznyeszínű fafelületeknek köszönhető. Ebből készült a lépcső, a belső nyílászárók és a lakás zömmel egyedi bútorzata, melyet a házigazda konkrét elképzelései alapján szintén a belsőépítész, Györbíró Csaba tervezett, és a Kafafa Kft. ügyes kezű asztalosmesterei készítettek el…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top