Egyéb

Összhangban az idõvel

Amikor új lakást keresünk, mindannyiunkat más szempontok vezérelnek a választásnál. Vannak, akiket a zöldbe telepített, új építésû otthonok újszerûsége vonz, vannak, akiket a családi házak nyugalma.






Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

És szép számmal akadnak olyanok is, akik – akárcsak az itt bemutatott lakás tulajdonosai – a történelem titkait rejtő, a város szövetébe ágyazott, sajátos atmoszférával  átitatott, polgári miliőre vágynak. Vendéglátóink a nyüzsgő város hívei, ízig-vérig „urbánus” emberek, akik egy elegáns, XIX. századi, pesti bérpalotában vásároltak lakást. Bár a régi, polgári otthon az elmúlt évtizedek alatt igencsak átalakult, számos belsőépítészeti elem őrzi még a korszak nagyvonalú térszervezésének jegyeit. Az íves ablakok, a savazott betétekkel díszített, üvegezett ajtók amellett, hogy egy hajdanvolt építészeti stílusról mesélnek, egy másfajta életmód tárgyi környezetének kiindulópontjaként is szolgáltak.
Két szoba-hall
A nyolcvanöt négyzetméteren elhelyezkedő két szoba-hall berendezéséhez szakember segítségét is kérték, akivel szorosan együttműködve vázolták fel az új otthon körvonalait. Ötletek tucatjait vitatták meg Jaksa Szilvia lakberendezővel, majd azokat továbbgondolva született meg a végső megoldás. A tulajdonosok azonban nemcsak az elméleti szakaszban vállaltak szerepet, hanem a kivitelezés folyamatában is aktívan részt vettek.








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

Kényelmes élettér
A háló- és dolgozósarok a belső szobába került, a nagy vacsorák helyszínéül is szolgáló étkező és nappali az utcai frontra nyílóba, a szűk kis konyha pedig – némiképp megnövelt alapterületen – az előtérrel közös helyiségbe. Az átalakításnak köszönhetően egy házaspár világos funkciókkal kijelölt, kényelmes élettere valósulhatott meg, ahol az egyszerű formák, a tompa tónusok és a természetes anyagok a meghatározóak. A bútorok kiválasztásának fő szempontja az igényes kivitel és az átgondolt formavilág volt. Ezért kerültek ide a skandináv formakultúrát képviselő, dán Bo Concept kínálatából a háló natúr cseresznye darabjai, a nappali puha bőrből készült kényelmes kanapéi és azok a kiegészítők, amelyek egységes hangulatúvá tették a lakást.


 








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

A legegyszerűbb formavilágú mobiliák nyugodt, csendes vonalaikkal, a tárgyak némiképp beszédesebb, de mégis finom, visszafogott formáikkal teremtenek bensőséges atmoszférát, amely egyfajta szerénységet, a divat szélsőségeitől mentes megállapodottságot és biztos értékrendet közvetít.


Polgári ízlés egykor és most
Az új tárgyak szándékosan nem kelnek versenyre az évszázados múltú környezet adottságaival, inkább a polgári ízlés egykori és mai azonosságának elfogadását jelzik. Ennek egyik szép példája a konyha részleges leválasztása is, amely az eredeti ajtóbetétekkel azonos, savazott üvegből készült, a minimalista esztétika és a polgári ízlés összecsengését hangsúlyozva…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top