nlc.hu
Egyéb
Gerendaház magyar módra

Gerendaház magyar módra

Bélik István építészmérnököt régóta foglalkoztatta a gondolat, hogy a német fachwerk gerendaházakat újratervezve, egy modernebb házszerkezetet dolgozzon ki.






Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

Ennek megvalósítására saját otthona kialakításakor a gyakorlatban is sort keríthetett.A hagyományoktól eltérően, a szokásosnál nagyobb keresztmetszetű faoszlopokra támaszkodó, piliscsabai házat saját kivitelező cégével építtette fel a tervező tulajdonos, így minden olyan lett, amilyennek megálmodta. Az újítások eredményeképpen az épület tűzállósága javult, és a gombás fertőzéseknek, rovarkároknak jobban ellenáll. A tervező szerint ez az építési mód nagyobb szabadságot biztosít a belső terek kialakítása közben is. A tér legalapvetőbb látványeleme a szabadon hagyott fagerendázat, a tető-, illetve vázszerkezet. Mivel minden ívnek és elemnek tartószerkezeti szerepe van, egyetlen gerenda sem került öncélúan ide, ezért az összkép rendkívül dekoratív.


 








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

Egyszerűség, természetesség és ötletes térjátékok – ez a hármas egység követhető végig a ház minden helyiségében. Meghatározó elem az épület szívében, a földszinti nappali-étkező tengelyében felállított, körbejárható, háromszögekből építkező kandalló. A saját tervezésű, zárt égésterű tűzrakóhely dekoratív geometriai idomai sem pusztán a látvány kedvéért épültek, hanem füstelvezető, illetve hőleadó felületként is szolgálnak. A szürke gránitpárkányt ülőkének használják, ugyanakkor maga a kandallótest térelválasztóként is szolgál nappali és étkező között. A funkcióváltást tovább hangsúlyozza a szintkülönbség: a nappali társalgója néhány lépcsőfokkal lejjebb került, intimebbé téve így a modern, kékes-vöröses kanapéval, üvegasztallal berendezett teret.


 








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!
Egyszerű, funkcionális bútorok kerültek a lakás többi helyiségébe is, melyek ékessége leginkább magában az alapanyagban rejlik. Az étkező német fenyőből készült tálalószekrénye sötétebb faintarziájától különleges. Színben hasonló hatású bükk étkezőgarnitúrát választottak hozzá. A székek háttámlájának kockamintája az intarzia négyzeteit ismétli, kárpitja semleges szürke, akárcsak a lakás szőnyegei.
Leghangsúlyosabb eleme a térnek a sötétre pácolt fagerenda mennyezet, amely a modern berendezési tárgyak ellenére rusztikus ízt ad a helyiségnek. A fehér falakkal és a sötét gránitnégyzetekkel díszített, mészkővel, illetve hajópadlóval burkolt aljzattal kiegészítve mindez rendkívül tiszta, természetes hatást kelt. Ezt erősítik a tiszta, egyszerű alapszínek. Így a pompeivörös, amely egy-egy kiemelt falszakaszon – a hálóban az ágy mögött, az étkezőben a falra erősített agyagkorsó hátterében, a gyerekszobában a falipolcot kihangsúlyozva – jelenik meg, valamint a kék, illetve a kékesszürke, mely a konyhacsempén, a nyílászárókon, a kanapén, és a textilkiegészítőkön bukkan fel…


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top