Egyéb

Átlátható otthonosság

Az itt bemutatott lakás akár a racionális, minimalista stílus iskolapéldája is lehetne: tágas, szellõs, világos terek, horizontális térrendezés, a lehetõ legkevesebb bútor.






kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

Anyaghasználatában is a kilencvenes évek óta töretlen népszerűségnek örvendő stílushoz áll közel: uralkodnak a sötétwenge és a vele kontrasztos világos árnyalatok – egy-egy élénk színfolttal gazdagítva.


Vendéglátóink egy évvel ezelőtt költöztek a fővárosból vidékre. Előző, sötét, szűkös, bútorokkal telezsúfolt lakásukból tágas, világos, áttekinthető otthonra vágytak, ezért – korábbi munkái alapján – Kajdócsi Jenő építészt kérték fel arra, hogy házat tervezzen számukra. Kajdócsi maradéktalanul megoldotta a feladatot: olyan épületet tervezett, melyben minden funkció logikusan követi egymást, jól elkülönülnek az intim és a közösségi terek, és amely a lehető legjobban kihasználja a telek adottságait. A megfelelő tájolásnak köszönhetően a nappali-étkező-konyha terébe egész nap árad a fény (ami persze egyáltalán nem azt jelenti, hogy a hálószobák sötétek lennének).  








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

Jutott terület a kiszolgálóhelyiségek számára is, a hatalmas garázs és kamra mellett van vendégszoba, hozzá tartozó fürdővel és külön mellékhelyiség is a vendégek számára. Van mosókonyha, sőt az alsó szinten a szauna és a könyvtár is elfért. Az építkezéssel egyidőben már a berendezésre és a praktikus használatra is gondoltak.

Egyrészt alapvető fontosságú volt a háziak számára, hogy otthonuk technológiai értelemben – ma divatos kifejezéssel élve – „intelligens” legyen, ezért már az alaprajznál figyelembe vették a gépészeti szempontokat. Az elkészült házban Rehau épülettemperálás működik: mennyezethűtés váltja fel a zajos légkondicionálót, és minden beltéri egység külön-külön temperálható. Központi a porszívó és az árnyékolórendszer is, de még a szórakoztatóelektronika helyét is jó előre megtervezték annak érdekében, hogy a hangfalak vezetékei is a falban futhassanak.








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!
A másik dolog, amire már a kezdetekkor gondoltak a háziak, a bútorozás volt. Egy korábbi Lakástrend & design kiállításon találkoztak először a Geppetto Stúdió alkotásaival, és – ahogyan vendéglátónk mondja – azonnal tudták, hogy ha valaha új konyhájuk lesz, azt csakis ez a cég készítheti el. Így is történt, és bár eredetileg csupán konyhát akartak rendelni tőlük, a Geppetto-bútorok olyan tetszést arattak, hogy zömmel ezekkel rendezték be az egész lakást…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top