Egyéb

Otthon és munkahely

Van, aki hazaviszi a munkáját, mások még az ügyfeleiket is otthon fogadják. Ehhez persze legjobb elkülönített irodát berendezni a lakás egyik félreesõ részében. De hogyan valósítsuk ezt meg negyven négyzetméteren?






Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

Hívjunk szakembert segítségül! Ezt tette vendéglátónk is, aki Almer Zsuzsa belsőépítészt kérte fel otthona megtervezésére. Háziasszonyunk a budapesti Cézár ház egyik minilakását vásárolta meg, amelyet szerény méretei ellenére sem csupán egy minden igényt kielégítő, kényelmes otthonnak, de egyben ügyfélfogadásra is alkalmas munkahelynek is szeretett volna berendezni. Szerencsére a belsőépítész tervező megbízására még éppen abban a kivitelezési fázisban került sor, amikor a tulajdonosnak döntenie kellett, hogy a beruházó cég által felkínált burkolatokból, beltéri ajtókból, kapcsolókból, szerelvényekből melyeket választja. Így már a koncepciónak megfelelően, egymáshoz hangolva választották ki a lakás alaphangulatát meghatározó elemeket: a gőzölt bükk beltéri ajtókat, a rusztikus jellegű hidegburkolatokat és természetesen a színvilágot is. Világos tónusok használatával és fehér falakkal érték el, hogy a valóságosnál tágasabbnak hasson a tér. A natúrszínű burkolatot az aprómintás díszcsempe teszi mediterránossá. Ugyancsak a tér növelése miatt terveztek a lakásba kisméretű bútorokat, melyeket – az ülőgarnitúrán és az étkezőszékeken kívül – egyedileg kiviteleztettek.


 








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

Mivel a nappali egyben konyha és étkező, ráadásul alkalmanként tárgyaló is, a bútorok tervezésekor azok megjelenése és méretbeli illeszkedése mellett a sokszínűség, a többféle használhatóság is fontos szempont volt. Az étkező-, illetve tárgyalóasztal igazán különleges, „lepkeasztal”: amikor „pihen”, mert nincs rá szükség, összecsukva a fal mellett áll, keskeny komódnak látszik. Kihúzva két-, illetve négyszemélyessé nagyobbítható, két „szárnya” pedig tálalószekrényként működik. A hozzá választott székek könnyedén összecsukhatók, félrerakhatók. Az asztal hátteréül szolgáló, dekorlapokkal díszített csempe falburkolat egyedibbé teszi a hatást, ugyanakkor határozottan kijelöli az étkező helyét.


 








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!
A kerámialap mintázatának színeiből kiindulva készültek el a konyhabútor tervei, a dekor bájos játékossága, kedvessége a bútor elemeiben is megmutatkozik. Barnás (bükk) és törtfehér ajtófrontok váltakoznak apácarácsos elemekkel, üvegezett homloklapú, mutatós fiókokkal, kihúzható kosarakkal, nyitott polcokkal, rekeszes bortartóval. És mert a konyha a nappalival egy légterű – hogy ne zavarják a látványt –, a hűtő és a mikró is zárt szekrénybe kerültek.
Remek megoldás a Human Design Stúdióban válsztott sarok ülőgarnitúra. Az L alakú kanapé és a hozzá tartozó ülőke ugyanis összetolva, egyetlen mozdulattal franciaággyá alakítható. Ülőkéjében ágyneműtartó rejti a takarókat, párnái pedig alvásra is megfelelnek. Az éjjeli „műszak”, azaz az állandó helyváltoztatás miatt került a belsőépítész tervezte üveglapos, újságtartós dohányzóasztal lábaira is görgő. A kanapé színével megegyező, lágy redőkbe omló függönyöknek leginkább dekorációs szerepet szántak, hiszen a szoba a redőnyökkel tökéletesen besötétíthető…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top