Egyéb

Jó barátok északon

„Lengyel, magyar, két jó barát…” tartja a mondás. A Kárpátok vadregényes csúcsai, a Balti-tenger habjai és három nagy folyó ölelésében fekszik az az ország, melynek lakóival mi mindig is barátságban álltunk.







Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

A már-már legendás szívélyesség, mellyel Lengyelország szülöttei fogadnak minket nem csupán az európai viszonylatban egyedülálló történelmi kapcsoknak köszönhető, hanem mélyebb társadalmi és gazdasági okai is vannak. Erre a zömében sík vidékekből álló földre nem csupán a lakosok kedvessége miatt érdemes ellátogatni, de számtalan műemléke – várai, kastélyai, gótikus katedrálisai, romantikus parasztházai, középkori emlékeket őrző városkái – miatt is, amelyek a háborús pusztítások ellenére is fennmaradtak, illetve amelyeket eredeti állapotuknak megfelelően állítottak helyre. És akkor még nem is beszéltünk az ország természeti szépségeiről, tavairól, különleges tengerpartjáról és a déli országrész hegyvidékéről sem, amely a túrázni vágyóknak nyújt rengeteg élményt és szépséget. A nálunk megszokottnál kissé hűvösebb éghajlatú Lengyelország erdőségei, tengerpartja és folyói alapvetően befolyásolták a nemzeti konyha ízeinek kialakulását éppúgy, mint az itt lakók építkezési, lakberendezési szokásait.


 








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

A gazdag erdőségek ajándékaiként vadételek kerülnek az asztalokra és sok-sok fa az épületekbe kívül és belül – a különlegesen szép faházak és fatemplomok az ország látványosságai közé tartoznak. Halból készült csemegék bőséges választékát kínálják az éttermekben, és jellegzetes fürdő- és halászházakat csodálhatunk meg a tenger- és tóparti településeken – Lengyelország a vizek országa is.
Komoly szerepet játszanak a lengyelek mindennapjaiban a hagyományok, a népszokások is. Faragott bútorokkal, festett virágmotívumokkal telipingált házfalakkal, díszes használati tárgyakkal, aprólékosan kidolgozott kézimunkákkal és persze népviselettel mindenütt találkozhatunk, bármely vidéken járunk is az országban. Ugyanígy megmaradtak a városi polgárság értékei, a régi bútorok, dísztárgyak fel-felbukkannak a modern enteriőrökben is.


 








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!
Ám ami még talán ennél is meghatározóbb az itt lakók életében, az a hit, a vallás, amely mellett töretlenül kitartottak a kommunizmus évtizedeiben is éppúgy, ahogyan a háborúk alatt és a modern idők sodrásában. A javarészt katolikus lengyelek hitéről a rengeteg templom, kegyhely, vallásos emlék tesz tanúbizonyságot, melyek koruktól függetlenül nem csupán turistalátványosságok, hanem egytől egyig élő és működő, hívek által használt, szent helyek. Lengyelországról beszélve nem feledkezhetünk el azokról a sebhelyekről sem, amelyet a második világháború borzalmai ütöttek az országon: a Krakkótól 63 kilométerre fekvő Auschwitz ma zarándokhely. A lengyel zsidóság jellegzetes házai, templomai pedig e népcsoport jelenlétét és fontos szerepét bizonyítják az ország életében.


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top