Egyéb

Öreg-hegyi paradicsom

A kapun át a pázsitos udvarba behajtva azonnal megértettük, miért választották éppen ezt a balatonalmádi telket vendéglátóink. Csodálatos a kilátás a kéken csillogó tótükörre, megkapó az Öreg-hegy hangulata.







Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

A látvány a jellegzetes, helyi vörös kő lábazatos házakkal, az árnyas fákkal. Elképzelni is nehéz ennél megfelelőbb helyszínt egy nyaraló felépítéséhez. Tervekkel együtt vásárolta a telket a család, az épület külső megjelenésében nem térhettek el a rajzoktól, a belső kialakítást azonban Draveczki Julianna lakberendezőre bízták, aki Stelcz Tamás építészmérnökkel együttműködve alaposan átformálta a tereket. A közös munka eredményeképpen a földszinten, az igényeknek megfelelően egyetlen hatalmas, mégis tagolt tér született, fürdőszobával is kiegészülve. Az emeletre hálók és még egy fürdő, a pincébe tároló, mosókonyha, illetve a szauna került.
A lakberendező igazi feladata ezután kezdődött: a térnek úgy kellett sajátos jelleget adni, hogy érvényre jussanak benne a család kívánságai.


 








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

 Elsődleges szempont volt, hogy a belső Balaton-felvidéki hangulatot kapjon, mellőzve azonban minden népies ízt. Olyan nyaralót szerettek volna, amelyben a középkorú házaspár és két felnőtt lányuk párjukkal együtt egyformán otthon érezhetik magukat. Vagyis a szülők hagyományos ízlésének megfelelően készüljön természetes anyagokból, de legyen ugyanakkor a fiatalok stílusához illően modern is, és csakis kifogástalan, jó minőségű anyagok és bútorok kerülhettek szóba. Ugyanilyen fontos volt az igényes kivitelezés, mely a munkálatokat irányító Vadnai Péter mérnöknek és nagyszerű mestereinek hála tökéletesen meg is valósult.
A belső tér stílusában és színvilágában is követi az épület jellegét, visszahozva a homlokzaton megjelenő anyagokat, motívumokat. Meghatározó a meleg barnára pácolt-viaszolt fa és a jellegzetes, almádi vörös kő. Hozzá választották a terasz és a földszint padlóburkolatát, a szép, rusztikus kerámialapot, amely azonos színben, de a tér funkcióihoz alkalmazkodva más-más méretben és mintában lerakva jelenik meg – kijelölve a képzeletbeli határokat étkező, konyha és nappali között. Almádi vörös kővel burkolták a látványos, rusztikus anyagokból épült, mégis modern hatású sarokkandallót is, mely a padlófűtés mellett télen melegen tartja a házat.


 








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!
A viaszolt fenyőbútorok bársonyos árnyalatához igazították a beltéri nyílászárók, a gerendák, az emeleti faburkolatok és a lépcsőkorlát tónusát is. Egyedi tervek alapján készült a romantikus, mediterrán hangulatú, épített konyha, amelybe csakis a legmodernebb háztartási gépek kerülhettek. Különlegessége a tér közepére állított, reggelizőpultként is használatos konyhasziget. Ennek süllyesztett pultján a vízforraló és a kenyérpirító bújik meg, a konyha felé néző fiókokkal, palacktartó rekeszekkel gazdagított szekrény, fent pedig világítással ellátott pohártartó teszi látványosabbá, praktikusabbá a kompozíciót. Az Authentic Design üzletében találtak rá a méhviaszolt étkezőasztalra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top