Egyéb

Puritán elegancia

Európa északi – a Balti-tenger és a Finn-öböl által határolt – részén fekszik az aprócska Észtország. Változatos domborzata bõven ellátja néznivalóval a természetbarátokat.

Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

A ligetszerűen zöldellő síkságtól az ősvadonon és a dombok közt megbújó rengeteg tavon át a hangulatos tengerpartig és a kicsiny szigetekig van itt mit felfedezni. Az itteniek életét elsősorban az éghajlat határozza meg. Téli rövid nappalok, szikrázó hómezők, nyári fehér éjszakák – mindez számunkra, délebbre lakók számára varázslatos és idegen, az észtek számára azonban a mindennapokat jelenti, s ez lakberendezési szokásaikon is meglátszik. A skandinávokhoz hasonlóan e vidék népeinek legfontosabb törekvése a kevéske napfény becsalogatása otthonaikba, éppen ezért csakis világos színeket, leginkább hófehér felületeket találhatunk náluk.
Észtország műemlékekben is gazdag, bár a történelem folyamán a háborúk hatalmas rombolást vittek végbe a városokban és középkori lovagvárakban, nem is beszélve a kommunizmus éveinek betonkockáiról és egyenházairól – ám a rendszerváltás óta hihetetlen fejlődést, szépülést, teljes újjászületést ért meg az ország. A múltból megmaradt épületek azonban nem hasonlítanak a Nyugat- és Közép-Európa gazdagon díszített palotáira, templomaira. A zord éghajlat sokkal szigorúbbra, puritánabbra formálta az északiak ízlésvilágát, formanyelvét, az építészetet itt inkább a nemes egyszerűség jellemzi.

Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

Az észtek a mezőgazdaság mellett igyekeznek kiaknázni a földjük nyújtotta összes lehetőséget. Egyetlen jelentős nyersanyagforrásuk az olajpala, amelyből a sokféle vegyipari termék mellett fehér színű, préselt szilikáttéglát is gyártanak. Ez pedig az észt házak legelterjedtebb építőanyaga.
Az ország egyharmadát gazdag erdőségek borítják, a fafeldolgozás tehát ugyancsak meghatározó iparág errefelé, magába foglalva természetesen a bútorgyártást is. Az észt otthonok enteriőrjeiből a fa mint alapanyag soha nem hiányozhat. Sokszor a megszokottól igencsak eltérő területeken is találkozunk a jó nedvességtűrő, időjárásálló északi fenyővel vagy keményfákkal. A harmadik megélhetési forrása az ittenieknek természetesen a tenger, s ez a belső terek szín- és anyaghasználatán is meglátszik.

Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

 

Világos színek, egyszerű, puritán bútorok, visszafogott egyszerűséggel megtervezett enteriőrök, sok-sok fa fémmel, üveggel kombinálva, és persze a legmodernebb trendek, formatervezett tárgyak ötvöződnek egy-egy mai divatos tallinni otthon falai között, csakúgy, mint más európai nagyvárosban.
Az ezredforduló minimál stílusa különben remekül illik az északi ízlésvilág visszafogottságához és funkcionális gondolkodásához, egyszerűségéhez, nem véletlen tehát népszerűsége az itt élők körében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top