Egyéb

Feltétlen bizalom

Ahogy mondani szokás, az ügyvédek és a lakberendezõk bepillantást nyernek magánéletünk titkaiba, olyan intimitásokról szerezve tudomást, amelyeket különben csak legközelebbi hozzátartozóinkkal osztunk meg.

Ha tehát otthonunk berendezését szakemberre bízzuk, csakis akkor remélhetjük, hogy személyre szabott, ízlésünknek, igényeinknek megfelelő tereket kapunk, ha bizalommal vagyunk a tervező iránt.






Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!
Igaz, ritka az olyan bizalom, mint amilyet a szegedi, hatvanhárom négyzetméteres, társasházi öröklakás tulajdonosa tanúsított
Koromné Tari Zsuzsi, a DA Design Stúdió tervezője iránt…
A fiatalember otthonos, modern lakásra vágyott. Tetszett neki a minimál, ám azt kérte, ne legyen minden szögletes. Nem szólt bele a színvilágba, az elrendezéssel kapcsolatban is hallgatott a tervezőre. Amikor pedig a már előzőleg kulcsrakészen átvett lakásába bevonultak a kivitelezők és elkezdték szétverni a frissen festett falakat – a szeme sem rebbent. A szakember kezébe nyomta a lakáskulcsot, és külföldre utazott azzal a kéréssel, hogy mire visszatér, legyen a legapróbb részletekig berendezve új otthona.  A tégla válaszfalak helyett üvegfalat és íves térdfalat húztak, amelyek nem szűkítik le a teret, csupán kijelölik a funkciókat, és izgalmasabbá teszik a látványt. Nem csupán térbeli elválasztóelemekkel érzékeltették az adott szobarész szerepét, de burkolatváltással, illetve annak íves vonalát követő, világítással ellátott gipszkarton álmennyezettel is jelölték a funkcióváltást. Az álmennyezet ötletét egyébként a kényszer szülte, mert a páraelszívó csövét csak a kamra falán keresztül lehetett kivezetni a szabadba, a mennyezeten átfutó cső látványa pedig tönkretette volna a szoba összképét… A csillagos égbolthoz hasonlító álmennyezet még elegánsabbá tette a lakást. Okozott némi fejtörést az alaprajz, a lakás méreteihez képest ugyanis a nappalinak aránytalanul kicsi a területe. Ám az olasz bőrkanapéval és a vidám, piros forgófotellel berendezett társalgónak az ablakos sarokba kellett kerülnie, így a tervező a konyhát hozta be középre.


 








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

Mivel legénylakásról van szó, és a házigazdának nem volt szüksége sok munkafelületre, nyugodtan játszhattak a különböző, érdekes elemekkel. Ilyen a szigetes megoldás ötlete, melyben a sütő pultmagasság fölé került, a konyhasziget nappali felőli oldalán pedig reggeliző-bárpultot alakítottak ki. Az előszobát osztott, fakeretes, savmaratott üvegfallal határolták el, amelyet egy lefelé lejtő, ívben hajló parapetfal folytat, jó hátteret adva a kis konyhaszigetnek, és tovább vezetve a belépőt a nappali felé. Az üvegfal keretének sötét cseresznyeárnyalatát ismétli a konyhabútor párkányzata és háttérfala, kellemes kontrasztot alkotva a festett MDF ajtófrontok krémszínű felületével. Olasz, Calligaris – ugyancsak cseresznyeszín – étkezőgarnitúrát választottak, ennek üvegbetétes asztala a duplájára nagyobbítható.
Minden berendezési tárgy, a burkolatok, sőt még a függönyök is a szegedi DA Design Stúdió üzletéből kerültek ide, az egyedi bútorokat pedig a cég asztalosa készítette. Meghatározó eleme a lakásnak a különlegesen szép, egzóta (irokko) parketta, amely meleg, mély tónusaival barátságossá teszi a teret.


 








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!
A függönyök kiválasztásakor Kiss Márta textiltervező szempontja az volt, hogy viszonylag semleges legyen, ne kösse meg a bútorválasztást, hiszen nem tudhatta biztosan, hogy a tulajdonos hazatértekor minden bútor, berendezési tárgy „átmegy-e a vizsgán”. Mivel a műszaki berendezéseket is ilyen bizonytalan jövővel rendelték meg a házigazda távollétében, a szegedi Euronics áruház roppant készségesen vállalta, hogy ha a készülékek valamiért nem tetszenének, szívesen visszacseréli őket. Természetesen nem éltek a lehetőséggel.
Kicsit merészebb, egzotikus, zebrano mintás ajtófrontokat kaptak az egyedi tervezésű fürdőszobabútorok – a fiókos komód és a mosdószekrény –, karakteressé és különlegessé téve az elegáns, ekrü és sárga csempével burkolt, nem túlságosan nagy helyiséget. A csíkok nemcsak a fürdőben, hanem a hálószobában is felbukkannak, ott a modern, wengeszínű, nagy háttámlás franciaágy fölé helyezett, zebrás képek formájában. Modern és barátságos, személyre szabott és kényelmes legénylakás lett ez az otthon, látványos megoldásokkal, egyedi elemekkel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top