Egyéb

Egy kis nosztalgia

Háziasszonyunk, amikor beköltözött új, kecskeméti lakásába, elhatározta, hogy kihasználja az alkalmat, hogy egymaga dönthet otthona sorsáról, és olyan bútorokat, tárgyakat vásárolt, amelyek illenek nosztalgiára hajlamos egyéniségéhez.








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

A szokványos társasházbeli lakásból – Bálint Ágnes lakberendező, a Kéttemplom Galéria tulajdonosa segítségével – egykettőre elvarázsolt mesevilág kerekedett, egy talpalatnyi romantikus sziget a város közepén. Felújított, letisztított, méhviaszszal kezelt fenyőbútorokat választottak, és hasonló megjelenésűek lettek a beltéri ajtók is. A padlóra rusztikus kerámia, illetve hajópadló került, a falak pedig – stílszerűen – hófehérek maradtak. Ez nem csupán tágasabbnak, nagyobbnak láttatja a teret a valóságosnál, de tökéletesen illik a háziasszony kedvelt, fehér, kézi munkával készült függönyeihez, csipkéihez, madeiráihoz is, amelyeket mindenképpen szeretett volna szem előtt tartani.
A régi előszobafal mellé állított komódon múltidéző minitárlat fogadja a látogatót, békebeli telefonnal, gyertyatartókkal, aranyrámába foglalt, családi fényképpel. A szemközti oldalon pedig ott az étkező, melynek báját a keresetlen egyszerűséggel kialakított parasztbútorok adják. Különösen szép a falhoz simuló, íves-faragott háttámlás kétszemélyes pad. Az asztalfőre egy-egy karfás szék került, a paddal szembe pedig két hagyományos parasztszék. Az asztalon lévő, szép fonott tányéralátétek, kosarak, tálak az állandó konyhai felszerelések közé tartoznak, akárcsak a konyhapulton sorakozó régi – vagy régies – használati tárgyak sokasága is. A ház asszonya ugyanis a Kéttemplom Galériában tett látogatásain kívül szívesen jár régiségpiacokra, kirakodóvásárokra, melyek remek lelőhelyei egy-egy szemrevaló, szeretetreméltó darabnak. Így bukkant a kerámiafülű, réz szeneskanna-sorozat darabjaira is, melyek virágkaspóként, padlóvázaként és dekorációként is remekül beválnak.


 








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!


A konyha egy térben van a nappalival, csupán egyedi tervezésű, U alakú bútorának rövidebb szára, illetve a mögé húzott, 120 cm magas parapetfal választja el a társalgórésztől. Ezért is volt fontos, hogy minden részlete olyan tökéletes legyen, hogy szobadísznek is megfeleljen. Szép a fehér nosztalgiasütő, a mészkőből faragott munkalap, kedvesek a kis, kerámiagombos fiókok, bortartó rekeszek, a csipkés függönyös, nyitott polcocskák, melyeket a család cserfes kislánya csak a „bábszínház”-nak hív… Tényleg emlékeztet a lakás egy nagyra méretezett babaházra. Kukkantsunk csak be akár a hálószobába, mely olyan, mint egy – a nagymamáink meséiből ismert – lányszoba. Ikeában vásárolták a fehérre festett, vidékies hangulatú berendezését, amely a fehér huzatos, lábzsámolyos pihenő-olvasó fotellel kiegészülve valóban akár egy múlt századi színdarab díszletének is beillene.


 








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!
A nappali kanapéja igazi, ínyenceknek való különlegesség. Ha közelebbről szemügyre vesszük a kárpitját, megállapíthatjuk, hogy nem közönséges bútorszövettel van behúzva, hanem egy eredeti, kézzel csomózott narancsszínű, kilimszőnyeget használtak fel erre a célra. Tulajdonképpen egy kiállításra készítették, ám a háziasszony nem tudott neki ellenállni, és borsos ára ellenére hazahozta. A szőnyeg maradékából még egy karosszék ülőkéjére és háttámlájára is futotta. Melléje egy másik kilim is kellett a társalgóba, amely dohányzóasztalként használatos régi festett ládával sajátosan izgalmas párosítás.
Minden helyet alaposan ki kellett használni a parányi fürdőszobában, a lakberendező ezért egy egész falat beépített szekrényekkel, polcokkal, elrejtve benne a mosógépet is, és L alakban hozzácsatlakoztatva a mosdószekrényt. Az aranykeretes tükör és a fehér-arany csaptelepek, a kiegészítők és az elegáns, polgárias csempeburkolat sajátos ízt adnak a vidékies bútoroknak. Parasztbútorokkal berendezett városi lakás, polgári romantika country stílusban tartva, nőies finomság és hófehér könnyedség… Mindennek keveréke pedig egy nagyon barátságos és látványos lakás, egy igazi otthon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top