Egyéb

Ellentétek összhangban

Csendes budai utcába szólt a meghívás, egy fiatal pár otthonába, akik saját ötleteik alapján rendezték be álmaik lakását. Két teljesen ellenkezõ ízlésvilágú ember találkozásának az eredménye ez az otthon. Házigazdáink egyöntetû véleménye szerint, ha a lakásátalakítás alatt nem váltak el, akkor minden bizonnyal örökre együtt maradnak…







Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

Semmiképpen sem akartam ilyen lakásba költözni – kezdi a beszélgetést a ház asszonya. – Minden vágyam az volt, hogy a Belvárosban lakjunk, nem akartam sem kertet, sem kétszintes teret. Ami mégis megfogott, az a lakás déli fekvése volt, mivel mindketten napimádók vagyunk. Amint itt kiálltunk az erkélyre, és megpillantottuk a ki­látást, azonnal tudtuk, hogy minden ellenérvünk dacára ez a lakás kell nekünk. Eredetileg csak az alsó rész volt lakószint, de a tetőtér sajátos lehetőséget kínált. A lenti nappali helyén több szoba volt, ezt egy térré alakítottuk, és körben kicseréltük az ablakokat földig érő üvegfelületekre, hogy minél több fény áramolhasson be. Bár a férjem fiatalabb nálam, mégis az ő ízlése a konzervatívabb, így ragaszkodott a nagymamájától örökölt bútorokhoz. Hogy én mégse érezzem magam múzeumban, modern környezetben helyeztük el őket, és új huzatot is kaptak. Így illenek is ide, és a társalgórész a férjem kívánságára az emlékek színtere is… A koncepcióm az volt, hogy az előszoba és a közlekedő a ma divatos, minimál stílust képviselje. A szintén modern étkezőben azonban már a falba épített, rombusz alakú üvegtéglák képviseletében ott a múlt. Ezek ugyanis bontásból származnak, s mint kiderült, az 1920-as évekből valók.
A konyha leglátványosabb része kétségkívül a falon lévő burkolat.


 








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

Különlegessége, hogy házigazdáink egyéni kreációja.
– Vasarely stílusú falat képzeltünk a konyhába, igazából a rózsaszín árnyalataiban, de sajnos nem találtunk elképzeléseinknek teljesen megfelelő lapokat. Így többhetes hiábavaló keresgélés után úgy döntöttünk, hogy különböző cégek csempéiből válogatva, saját magunk alkotjuk meg, a terveink szerint. Hosszas méricskélést és rajzolást követően a burkolónak már csak a helyükre kellett illeszteni a lapokat. Igaz, így sem volt egyszerű a dolga, mert a különböző helyekről származó darabok más-más vastagságúak voltak. A fürdőszoba burkolata alapvetően fehér, de annak különböző árnyalataiban pompázik, természetesen többfajta csempéből összerakva. Az átalakítás végére már a burkoló is egyre jobban élvezte a munkát, volt olyan rész, amit saját ötletei alapján készített el.


 








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!
A sajátos kis részletekben rejlik egy lakás egyedisége, és ezekben bővelkedik ez az otthon. Bár a tér adottságai meghatározták
a feljárót, sok apró ötlettel – rejtett világítással hangulatos gyertyákkal és virágkompozíciókkal – még a lépcsőt is otthonossá varázsolták.
A felső szint berendezése is okozott némi fejtörést mind a kivitelezőknek, mind a háziaknak. A férj fehér hálószobát képzelt el, hatalmas ággyal, míg a feleség a szerelem színében szeretett volna aludni. Így mint mindenhol, itt is kompromisszum született: két falat klasszikusan fehérre, míg a másik kettőt vörösre festették. – Sokat köszönhetünk Gyenes Tamásnak, ő volt a generálkivitelező, az összes őrült ötletünket tökéletesen megoldotta. Mi ketten pedig harcot vívtunk egymással és önmagunkkal, mire elkészült az otthonunk, de most úgy gondoljuk, hogy megérte. Büszkék vagyunk rá, s bár közhelynek tűnhet, de mi tényleg nagyon szeretünk ide hazajönni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top