Egyéb

Óarany ragyogásban

Aki régebbrõl ismeri vendéglátónkat, az tud csak igazán rácsodálkozni arra, hogy mennyire illik a fiatal hölgy személyiségéhez ennek az otthonnak letisztult, mégis nõies eleganciája. Hogy az enteriõrök színvilága talál a haja árnyalatához és a szeme színéhez, s hogy az egész mennyire neki való, mondhatni rászabott, akár a ruhája vagy a cipõje is... Ha mondjuk sálat vinnék neki ajándékba, biztos, hogy a meleg földszínek közül választanék, valami olyant, amit áthat az óarany ragyogása...






Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

A garzon a magyar értelmező szótár tanúsága szerint főzőfülkéből, egy vagy két lakószobából és fürdőszobából álló, egyszemélyes lakás. Hagyományosan legénylakás volt, mint ahogyan a francia nyelvből kölcsönzött kifejezés eredeti jelentése (fiú, fiatal férfi) is mutatja. Manapság azonban hölgyek, urak körében egyaránt egyre népszerűbb, annyira, hogy nem csupán sok új épül belőle, de mind több és több régi építésű többszobás minősül át tágas, korszerű „egyszemélyessé”. Korunk divatja szerint persze a főzőfülke általában amerikai típusú konyhává változik, s valahová a belsőépítészi lelemény eredményeként egy ötletes gardrób és esetleg egy rejtett kis háztartási helyiség is kerül.


 








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

Ezt a hatvan négyzetméteres, budai társasházi lakást eredetileg több apróbb helyiségre szabdalta tervezője. Új tulajdonosa, a fiatal hölgy csupán két elkülönített zónát akart kialakítani: a magánélet intimebb területét és egy vendégfogadásra is alkalmas, többfunkciós nappali teret. Határozott alapkoncepcióval kereste fel tehát Hanusz Ákos belsőépítészt, ám a megoldást rábízta, a részletek kidolgozásában szabad kezet biztosított neki.
– Megkönnyítette a munkámat, hogy nemrégiben magam is egy pontosan ilyen lakásban éltem – mondja a belsőépítész. – Így tisztában voltam minden előnyével és hátrányával, tapasztalatból tudtam, hogyan lehet használhatóbbá, komfortosabbá tenni. Funkciók szerint tehát kettéosztottuk a lakást. Egyik felébe az egybenyitott konyha-étkező-nappali került, másikba a háló és a gardrób, amit részben szintén összenyitottunk a fürdőszobával. A kony­ha mellett megszüntettük a kamrát, növelve a különálló mellékhelyiség területét. Így ide még a mosógép és a szárító is befért, s tulajdonképpen egy kis mosókonyha alakult ki.


 








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!
A színvilág tekintetében sem volt vita, megbízó és megbízott kedvencei egyaránt a földszínek, a barna, bézs és natúrárnyalatok, melyeket ezúttal – hogy nőiesebb legyen az összhatás – az óarany tompa ragyogása egészít ki.
Kitűnő alapot ad az összképnek a meleg, sötétbarna laminált parketta, mely kihangsúlyozza a különböző funkciójú, de összefüggő terek egységét. Mindössze az óarany színűre festett pengefal választja el a kony­hát az étkezőtől, nappalitól. Az ide csatlakozó, szintén Hanusz Ákos által tervezett, tölgyfa étkezőasztal mézszínű ragyogásával átmenetet képez az arany- és a natúrárnyalatok között, hisz a beáramló napsugarak járásától függően hol ehhez, hol ahhoz a színtartományhoz látszik közelebb állónak. Wengére pácolt tölgy a minimalista ihletésű fiókos-polcos szekrény, mely nappali- és étkezőbútornak egyaránt jól kihasználható.
Sötétbarnára hangolt a társalgó, wengeszínű lerakóasztalával, modern ülőgarnitúrájával. A fényt, a ragyogást itt a kis erkélyre, s túl azon a fákra néző, nagy üvegfelületeken kívül az aranykeretbe foglalt tükrök biztosítják, melyek mérete, elrendezése az ablakok osztására rímel.
Egyedi megoldású a hálószoba-gardrób-fürdő együttese. Utóbbi szintén óaranyra festett válaszfalát ugyanis nem vitték fel a mennyezetig, így a hálóból nézve bútorszerűen jelenik meg, s bár kellő takarást biztosít, a térhatás tágas, levegős marad…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top