Egyéb

Stílusgyakorlat

Háziasszonyunk független fiatal nõ, külföldön él és dolgozik. Évente egyszer-kétszer távoli kontinensekre utazik különleges, egzotikus országokba, és idõnként hazatér Szegedre, a szülõvárosába. Csak egy-két napot szokott otthon tölteni, meglátogatja a szüleit, találkozik a barátaival, aztán megint irány a nagyvilág. A mostanában divatos kifejezéssel élve: tipikus szingli.






Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

Amikor vendéglátónk megvásárolta épülő lakását, tudta, elfoglaltsága, életvitele miatt szóba sem jöhet majd hogy ő maga, segítség nélkül rendezkedik be. Hogy hosszas tervezgetés után üzletekbe járkál, kivitelezőkkel tárgyal, s kezdetben türelmesen, majd pedig türelmetlenül várja otthona elkészültét… Ehelyett megbízta valamikori munkatársát és régi barátját, Hajdara István lakberendezőt, hogy alakítsa ki és rendezze be számára a lakást. A szakember tökéletesen tisztában volt megbízója életformájával.


 








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

A feladat tehát egyetlen személy kényelmének megteremtése volt. A világjáró hölgy igényeihez alakítva szabad szellemiséget, krea­tív fantáziát tükröző, esztétikus és minőségi otthont tervezett. Tulajdonképpen teljesen szabad kezet kapott, hiszen a megrendelő csupán annyit kért, hogy otthona időtálló legyen, és olyan különleges, hogy senki ne hagyja szó nélkül! Igazi jutalomjáték ez egy tervezőnek! Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy Hajdara István már az építés fázisában bekapcsolódhatott a munkába. Első lépésként rögtön át is formálta a lakás alaprajzát, kiiktatta a válaszfalakat, hogy tágas terekben gondolkodhasson. A geometriai alapformákból indult ki. Két egyszerű idom, a négyszög, illetve a hasáb, valamint a kör, illetve a henger lett az alapmotívum, ezeket viszont igen gazdagon alkalmazta.
A térkompozíció formavilágához idomulnak a Hajdara István által tervezett bútorok is.


 








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!
A nappali térelválasztója valójában egy többfunkciós bútorépítmény. Az elhelyezése is átgondolt, meghosszabbítja az előszobát s elválasztja a különböző funkciókat. Csak az előszobából nézve tűnik szimmetrikusnak, a nappalit azonban körülbelül egyharmad-kétharmad arányban osztja. Így aki az előszobából belépve jobbra fordul, és a tágasabb térrész felé indul, a konyha érintésével a társalgóba jut, ám ha a keskenyebb utat választja a másik irányba, a hálószoba ajtajához ér. A térelválasztó pedig egyben tárolóbútor is. A zárt rakodóterek elnyelik a kevésbé látványos, de nélkülözhetetlen tárgyak és iratok halmazát, a nyitott polcokra jól illenek a szép formájú poharak, melyek már az étkező berendezéséhez tartoznak. Ugyanez a térelválasztó az étkező-nappali felől nézve falként jelenik meg, és ehhez rögzül a társasági együttlét legfontosabb darabja, az étkezőasztal. Pontosabban az az egyedi tervezésű építmény, amely magába foglalja az asztalt is – ami pedig egy italtárolóval épül össze. Ennek a palackokat rejtő, lapos doboznak fontos térszervező sz erepe is van: lezárja az étkezőzónát. A helyiség többi része a tulajdonképpeni nappali.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top