Egyéb

Hobbiból mesterfokon

Gyõr kertvárosába szólt a meghívásunk. Házigazdáink otthonuk kiválasztásakor ragaszkodtak a természethez, ugyanakkor a gyerekek miatt fontosnak tartották a város közelségét is.

Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

Hosszú keresgélés után találták meg azt a helyet, ahol felépítették álmaik házát. Nagyon büszke vagyok arra hogy, bár kilenc éve építettük, most is úgy néz ki a ház kívülről-belülről, mintha teljesen új lenne – kezdi a beszélgetést a ház ura. – Igaz, nagyon vigyázunk is rá, a feleségemmel együtt állandóan alakítgatjuk, cseréljük a bútorokat. Mindkettőnknek hobbink a lakberendezés. Ezt a telket három évig kerestük, saját kezűleg készítettük a tervrajzot, mi alakítottuk ki a lakás stílusát, mi ültettük a növényeket a kertbe. Amikor megismerkedtünk, még teljesen eltérő volt az ízlésünk. Én 25 éves koromig antik bútorok között éltem, mostanra cseréltük le az összes régi darabot, és ma már inkább a nagyon modern vonalvezetést kedvelem. Mindent együtt választunk ki. Az előszobában található cipőtartót Bécsben vásároltuk. Nagyon jó választásnak bizonyult, mert nincs nagy helyigénye, mégis rengeteg cipőt rejt. Az üvegajtó mögötti beugróban lévő porceláncicákra Franciaországban bukkantunk rá, ezeket nagyon szeretjük, de igazából nem vagyunk a tárgyak rabjai, kevés felesleges dolog van nálunk. Sokszor évekig keresünk egy-egy megálmodott darabot. A konyhabútort nemrég cseréltük le erre a ter­rakottás szürke színű berendezésre, a bor­dó kiegészítők most kerültek a helyükre.
Érdekes a sokszögletű étkező-nappali tér. Narancssárga és almazöld színei szépen harmonizálnak a világos felületekkel és a lakás többi helyiségének színvilágával is. Az étkező egy szinten van a terasszal, így házigazdáink mindig érezhetik a természet közelségét.

 

Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!


– Nagyon szertejük a természetet. A kert­ben nagyrészt örökzöldek vannak, hogy télen-nyáron zöldet lássunk. Az étkező-nappali különlegessége az, hogy tizenegy szögletűre terveztük, így bár igen tágas, harmincnyolc négyzetméter, mégsem unalmas a tér. A két meghatározó szín még a falakat díszítő képeken is visszaköszön. Két Matisse*-mű is látható itt. Szeretjük a reprodukciókat, mert időről időre cserélhetők, ezáltal pedig egy otthon mindig újjávarázsolható. Remek hangulatvilágítást biztosít a nappali falán lévő lámpa, amely öt kis négyzeten át szórja a fényt. A tárolóbútorokat magunk terveztük. Megvalósításukban, csakúgy, mint a többi saját ötlet kivitelezésében, Vitáris József barátom segített, aki egy kis finomítás után, a végleges formába öntötte a különböző darabokat – folytatja az otthon kialakításának történetét házigazdánk.
A gyerekeknek saját birodalmuk van, a két fiú, bár külön szobában, mégis egy légtérben lakik. A nagyobbik gyerek szobája éppen a napokban lett készen, szintén a szülők által tervezett bútorokkal berendezve.

 

Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!
Még az ágy felett lévő gipszkarton dekoráció is saját tervezés. Színei a kisebbik fiú szobájában visszaköszönnek. A két helyiség között nincs ajtó – így a két testvér együtt is lehet és külön is –, ám a tereket optikailag a szintkülönbség is elválasztja.
– Szeretjük a nyitottságot, és nem kedveljük a függönyöket, mert eltakarják a természet, a kert látványát. Ezért a hálószoba kivételével mindenütt csak sötétítőket használtunk. Nagyon fontos számunkra a természetes fény, hogy a terek minél világosabbak legyenek. A ház sátortetős, így lehetőségünk volt arra, hogy négy helyiség fölött kivágassuk a tetőt, és a cserepeket üvegcserepekre cseréljük, ezáltal biztosítva a még több fény, még több napsütés beáramlását.
A saját tervezésű hálószobai szekrény tükörajtaja szintén növeli a fényt, két homokfúvott üvegcsíkja pedig még érdekesebbé teszi a látványt. Az ágy fölött lévő vászonképet házigazdáink kérésére Kálmán György festette. Színei természetesen illenek a környezethez, mint ahogy ebben az otthonban minden mindennel harmonizál.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top