Egyéb

Nõies elegancia

Lakberendezõre csak annak van szüksége, akinek nincsenek saját ötletei – gondolta sokáig ifjú háziasszonyunk, mígnem új otthona megvásárlásakor egyszer csak azon kapta magát, hogy Mikó Rita lakberendezõ telefonját hívja.

Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

Időközben pedig rájött, hogy a lakberendezés valójában kreatív együttgondolkodást jelent, ami segít formába önteni mindazt, amiről a megrendelő álmodik. Hatvannyolc négyzetméteres, újonnan épült lakását kulcsrakészen vásárolta az ifjú hölgy, burkolatokkal, beépített konyhával ellátva, ám sok mindent visszabontottak, ahogyan az új tervek megkívánták. A korábbi laminált padlóburkolat helyett indonéz rózsafa parkettát rakattak le, s a választásban nem csupán a nemes fa csodaszép mintázata és különleges meleg, mégis világos árnyalata segített, hanem a származási helye is. A ház asszonya ugyanis gyakran utazik Indonéziába, szereti ezt a vidéket, amiről az onnan hazahozott ágytakaró, a képek és dísztárgyak is tanúskodnak. Több válaszfalat is lebontottak, hogy az összefüggő, tágas többfunkciós tér létrejöhessen, magába foglalva nappalit, konyhát és étkezőt. Hogy azonban az étkező és a nappali valamilyen módon mégis elkülönüljön, a lakberendező javaslatára egy különleges, üvegből készült, szalagfüggönyhöz hasonló térelválasztót készíttettek, amelyet egy fapárkányos parapetfal és a mennyezet közé feszítettek ki. A forgatható, fusingolási technikával* előállított, színes mintákkal díszített, rogyasztott üvegcsíkokat Saás Petra üvegtervező iparművész alkotta meg, így a térelválasztó a lakás fő látványeleme lett.

 

Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!


Ahogy haladtak a munkálatok, úgy bizonyosodott meg az ifjú hölgy egyre inkább afelől, milyen jó, hogy lakberendezőt fogadott. Mikó Rita remekül ráérzett arra, hogy mi tetszik neki, így minden javaslatát szinte a saját ötletének érezhette. Elmosódott a határvonal a tervező munkája és a tulajdonos kreativitása között. A bútorok legtöbbje egyedi tervek alapján készült, csupán a Bohémia Bútorboltban talált olasz, Calligaris étkezőgarnitúrát, illetve a nappali ülőalkalmatosságait vásárolták készen. Több szempontot is figyelembe kellett venni az ülőgarnitúra összeválogatásakor. A háziasszony mindenképpen szeretett volna egy különálló fotelt, amelyben kényelmesen olvasgathat, ugyanakkor egy olyan kanapéra is szüksége volt, amely alkalmi vendégágynak is megfelel. Ezért választották ezt a három elemből álló kompozíciót. A két színárnyalat – a hús- és a pezsgőszín variációja kellemesen meleg és megnyugtató hatást kelt, ugyanakkor kellően nőies is, erősebb tónusait az üveg mintájában is megtalálhatjuk, akárcsak az étkezőszékek kárpitjának kékeszöldjét.
Kellett még valami a térelválasztón kívül, ami egyedi arculatot ad a térnek és különlegesebbé teszi… Ezért kerültek a falra – a kanapé mögé, illetve a hálószobában a franciaágy hátteréül – a lakberendező javaslatára a speciális felületkialakítással foltosra festett, ugyancsak pezsgőszínű, gipszkarton rátétek. A messzi országokból, utazások emlékeként hazahozott emlékek, festmények, dísztárgyak egzotikusabbá, kicsit rusztikusabbá teszik az összképet.
Amerikai konyha esetén gyakran a konyhabútor az első, amelyet a lakók kiválasztanak, és ahhoz igazítják a berendezés többi részét. Esetünkben ez éppen fordítva történt… A nappali-étkező hangulatához illően egy halvány barackos-bézses árnyalatra fújt, MDF frontokkal kialakított beépítést gyártattak le a lakberendező tervei alapján.

 


Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!
Hogy sikeres volt a döntés, azt bizonyítja a tény, hogy háziasszonyunk, akit azelőtt egyáltalán nem érdekelt a főzés, ma új konyhájában állandóan alkot, lelkesen tanulmányozza a gasztronómia művészetét, rendszeresen főzőpartikat szervez barátai számára… Lám, milyen változásokat hozhat az ember életébe egy jól berendezett 0tthon! Háziasszonyunk, aki nem hitte, hogy rászorulhat egy lakberendező segítségére, és főzni sem szeretett, s földszintre sem akart költözni, ma már homlokegyenest másként gondolkodik ez ügyekben… Elég volt egy új lakás, amelybe beleszeretett, egy ügyes tervező, aki jó munkát végzett, egy személyre szabott konyha és egy saját használatú kis kert, hogy megváltozzon egy életforma. S amint a példa mutatja, megérte…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top