Egyéb

Narancsszínû ragyogás

Úgy tûnik, a minimalista stílus formavilága – egyszerû, mértani vonalak, letisztult alakzatok, horizontális osztás – idõtállóbbnak bizonyul, mint eredeti színhasználata.






Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

A kilencvenes évek wenge-bézs, szürke-fehér színtársításait mára egyre inkább az élénk, olykor meghökkentő árnyalatok, a meleg, természetes tónusok váltják fel. Az anyaghasználat pedig – a fém és üveg párosa mellett – tág teret ad a természetes anyagoknak. Jó példa erre ez a Bozovich Sonja lakberendező által tervezett modern, vidéki otthon.
Gyönyörű természeti környezetben, Gyöngyös egyik újonnan kiparcellázott negyedében járunk a frissen épített, modern, fehér-szürke, fém-üveg kockaházak között. A kétszintes családi házban az épület modern külsejéhez méltó, tágas, szellős terek és egyszerű, szögletes belsőépítészeti formák fogadnak. Szinte előre meghatározva: ilyen „keretben” csakis mértani vonalú, minimalista stílusú lehet a berendezés. Csakhogy vendéglátóink – házaspár három gyerekkel – a hagyományosan értelmezett minimalizmusnál melegebb, barátságosabb otthonra vágytak, amikor felkérték Bozovich Sonja lakberendezőt otthonuk megtervezésére. Jól választottak. A szakember ugyanis – a Sonja Lakás Stúdió vezetője – bátran kombinálta a modern stíluselemeket a melegebb, mediterrán ízeket hordozó színekkel, anyagokkal. Mindezt azonban anélkül, hogy a terek szellősségét, átláthatóságát és alapvető modernségét megbontotta volna.


 








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

A lakást teljes egészében – földszinten és emeleten is – gyönyörű, meleg árnyalatú bambuszpadlóval burkolták, mely jól bírja a padlófűtést, s a vizes helyiségekben a nedvességet is. Ráadásul remek alapot biztosít a nappali és a hálók barátságos, otthonosabb hangulatú berendezésének csakúgy, mint az étkező és dolgozó hűvösebbre hangolt világának. Az egységes burkolat a tér tágasságérzetét is növeli, s a bambusz*, ez a meleg hatású, egzotikus és mégis elegáns, természetes anyag falburkolatok formájában is vissza-visszaköszön. Hatalmas üvegfelület választja le a belépő terét az egybefüggő étkező-nappalitól. Ez a megoldás egyszerre látványos és praktikus: útját állja a kintről beáramló hideg levegőnek, de az egységes tér látványát cseppet sem zavarja. A konyhát csupán egy térbe nyúló parapetfal meg egy praktikus konyhasziget különíti el, ahol a főzőlap és egy kényelmes munkafelület kapott helyet. A B1 Konyhastúdió sötét színű beépített bútorainak komolyságát remekül oldja a falburkolatként használt festett üveglap vidám narancssárgája, mely rímel a szintén­ narancsszínűre hangolt nappalira. A beépítés egyszerű vonalai, minimalista eleganciája pedig a sötét színű Calligaris étkezőbútorok – az üveglapos asztal és a kárpitozott támlás székek – megjelenésével harmonizál. A természetes hangulatot itt a kőhatású tapétával borított falszakasz is biztosítja, mely az előtér hasonló falburkolatára köszön vissza. Alacsony tálaló és hatalmas, fény- és térnövelő tükör egészíti­ ki a berendezést. Szinte harsányan vidám – formavilágának köszönhetően azonban mégis visszafogott és modern – a nappali, narancssárga bőrgarnitúrájával, szögletes dohányzóasztalával. A falat díszítő dekoráció, mely színvilágában és hangulatában kifejezetten ide illik, a lakberendező, Bozovich Sonja saját alkotása.


 








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!
Ugyancsak a földszinten kapott helyet a két kisebb gyerek szobája és a szülői háló is a hozzá tartozó fürdőszobával. Az egyszerű vonalú, bőr franciaágy modernségét itt a bambusz falburkolat és az egzotikus hangulatú, indiai kisbútorok ellensúlyozzák. Egyszerűen berendezett, funkcionális a fürdőszoba méretre gyártott bútoraival, horizontális osztású, világos csempeburkolatával. Könnyed, fémszerkezetes lépcső visz fel a nappali térből a felső szintre, ahol a nagylány önálló birodalma és a házigazda dolgozószobája kapott helyet. A sötét korpuszbútorok, a vidám narancsszínek és a bambuszpadló ide is elkísérnek. Bambusztapétát kapott a lány­szoba, s a természetes anyagok palettáját itt tovább bővítik a szizálszőnyeg és a fonott nappalibútorok. A lakberendezői koncepciónak – s talán annak is, hogy a Sonja Lakás Stúdióban a bútoroktól a kiegészítőkig és a burkolatoktól a dekorációs elemekig minden megrendelhető – igazán fantáziadús, mégis harmonikusan egységes a tér. És nem csupán látványos, de kicsiknek, nagyoknak testreszabott, mindenki számára jól használható ez az otthon.
*Bővebben a Kisokosban

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top